Puterea si elitele

Si daca este asa, daca acest coleg universitar vorbeste serios, cu mana pe inima, cum de nu si-a dat inca demisia din pelteaua asta dezgustatoare in mediul careia cineva ii acorda, totusi, si domniei sale respectul cuvenit si, in orice caz, retributia lunara la care il indreptatesc pregatirea de specialitate si experienta didactica? In Evul Mediu occidental, pe cand printii laici si cei ecleziatici decideau in ce cadre se misca viata universitatilor, autonomia universitara nu era atat de des incalcata si nici nu se auzeau atat de frecvent voci de insi gata sa deplore prezumtive derive ale mediului care ii hraneau si in care hraneau si ei, spiritual, pe altii.

acum 43 luni (27 Jul 2016)

Chestiunile specifice vietii intelectuale au fost, la noi, vreme de jumatate de secol, reglate de sus si din afara.

Partidul Comunist Roman, panaceul universal si solutia tuturor problemelor posibile, a fost cel care punea diagnostice, prescria tratamente si decidea cand se incheie acestea, decretand dupa plac incheierea bolii si a convalescentei. Dar, conform acesteia, clasa conducatoare in socialism era proletariatul, clasa muncitoare, mai ales din fabrici si din uzine, de pe santierele patriei, dar si de pe ogoare, din agricultura. Si pentru ca respectivele segmente de populatie nu aveau prea multa scoala, pentru ele vorbea si decidea partidul, prin activistii sai pusi mereu in fruntea institutiilor si a bucatelor. De douazeci si cinci de ani incoace, Romania pretinde ca face democratie si stat de drept. Dincolo de acestea, vechiul mod de a gandi si de a face isi croieste mai departe drum in vietile noastre, facand dupa cum il taie capul. Numai ca la noi, astazi, democratia este umbrela sub care se ascund vechi ataviste autoritariste si logicile tribului si ale clanului. Aceasta in conditiile in care universitatile au produs, vreme de un sfert de secol, valoare intelectuala si profesionala in mod consecvent si au asumat, in nu putine procente, si autofinantarea. Totusi, ucazurile continua sa vina de sus, si se gasesc chiar si printre universitari unii care, in loc sa priceapa natura misiunii lor - nu a meseriei, ca partea respectiva le vine mai la indemana -, solicita un amestec in chestiuni academice si al presupusilor terti sau arbitri.

Citesc chiar in aceste zile, intr-o epistola adresata forurilor in drept, solicitarea unui universitar ca statul sa intervina grabnic in abilitarea profesorilor universitari pentru ca "procesul actual de abilitare este profund viciat, fiind afectat in mod grav de inegalitati intre domenii si de interventii ale fostilor ministri ai Educatiei, care au perturbat in mod grav un proces care trebuia sa dea Romaniei u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro