Puterea nu renunta. "Martea neagra", pregatita sub alt ambalaj

Parlamentarii ar putea sa nu mai raspunda pentru luare de mita si abuz in serviciu, daca faptele au fost comise inainte de 1 februarie 2014. La 1 august 2014, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a depus un proiect de lege de interpretare a noului Cod Penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, interpretare care, de fapt, loveste abil in vechiul Cod Penal si, implicit, in cauzele care sunt instrumentate pe acesta. Initiat de deputati PSD, PC, UDMR si ai minoritatilor nationale, proiectul stabileste o serie de exceptii la plasarea in conflict de interese, ignorand faptul ca situatiile respective sunt sanctionate si de alte legi (precum Legea nr.

acum 112 luni (30 Mar 2015)

Parlamentarii ar putea sa nu mai raspunda pentru luare de mita si abuz in serviciu, daca faptele au fost comise inainte de 1 februarie 2014.

La 1 august 2014, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a depus un proiect de lege de interpretare a noului Cod Penal, intrat in vigoare la 1 februarie 2014, interpretare care, de fapt, loveste abil in vechiul Cod Penal si, implicit, in cauzele care sunt instrumentate pe acesta. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul includerii in categoria functionarilor publici, in intelesul Codului Penal, a parlamentarilor si a presedintelui Romaniei". Dupa cum spune numele, proiectul ar trebui, aparent, doar sa clarifice unele prevederi din noul Cod Penal, in sensul ca parlamentarii si presedintele sa fie incadrati, fara dubiu, in categoria functionarilor publici, raspunzand astfel pentru faptele de coruptie prevazute in dreptul acestei categorii.

Capcanele interpretarii

Invocand definitia pe care vechiul Cod Penal o dadea "functionarului public", Nicolicea sustine ca, pana la 1 februarie 2014, parlamentarii si presedintele nu se incadrau in categoria functionarilor publici, deoarece ei "sunt in serviciul poporului" si nu al vreunei institutii publice.

Care ar fi efectele aprobarii de catre Parlament a proiectului ministrului UNPR? Raspunsul il gasim in punctul de vedere emis de Consiliul Legislativ: "Prin adoptarea normei propuse prin prezentul proiect s-ar ajunge la situatia in care, retroactiv, legiuitorul ar interpreta, indirect, si normal din art. Cu alte cuvinte, prin interpretarea noului Cod s-ar interpreta si vechiul Cod Penal, consimtindu-se ca parlamentarii si presedintele nu faceau parte din categoria functionarilor publici. Reamintim ca DNA atragea atentia, atunci, ca o scoatere a alesilor si a sefului statului din categoria functionarilor publici ar fi facut ca acestia sa nu mai poata fi cercetati si sanctionati pentru in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro