Puterea lumanarii de Inviere, pe intelesul ateilor - explicatia preotilor pentru cea mai sfanta dintre luminile lumii

Puterea lumanarii de Inviere, pe intelesul ateilor - explicatia preotilor pentru cea mai sfanta dintre luminile lumii

Odata stinse toate sursele de lumina din Biserica, Lumina de Inviere este aprinsa de preot de pe masa Sfanta, ca mai apoi sa ajunga la toti credinciosii prezenti la slujba. Mesajul ei este pe cat de adanc, pe atat de univocAstfel, lumanarea pe care o purtam aprinsa la Inviere constituie un indemn la insusirea roadelor Minunii care a produs-o, nu la exploatarea ei superstitioasa si frivola.

acum 60 luni (12 Apr 2015)

Odata stinse toate sursele de lumina din Biserica, Lumina de Inviere este aprinsa de preot de pe masa Sfanta, ca mai apoi sa ajunga la toti credinciosii prezenti la slujba. Aprinse toate lumanarile, credinciosii pornesca sa inconjoare biserica, de trei ori, iar la final, dupa ce preotul ajunge in fata usilor imparatesti si incep sa intre in biserica lumanarile sunt stinse.

La finalul slujbei, credinciosii se intorc cu acasa, in unele parti chiar cu lumanare aprinsa. Exista superstitia ca daca lumanarea de la slujba Invierii va ramane aprinsa tot drumul pana acasa, dorintele purtatorului ei se vor implini

"Aceasta lumanare reprezinta lespedea care se aprinde la mormant. Trebuie pastrata cu sfintenie tot timpul anului si aprinsa ori de cate ori este nevoie.", ne-a explicat parintele Roman Pintea. Astfel, In Banat aceasta se foloseste si de catre fetele cele mari pentru a fi bine vazute cand se duc la jocuri. Tot atunci, vanatorii zic: "Vanat prind", iar pescarii: "Peste prind", in credinta populara existand traditia ca, rostind cuvintele, vor avea in decursul anului spor la vanat si la pescuit.

"Lumina de la Inviere este lumina care coboara de la Dumnezeu si aduce iertare, impacare si rascumparare. Credinciosii o pot aprinde cand au momente grele, cand sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc, sau ca semn de multumire. Mesajul ei este pe cat de adanc, pe atat de univocAstfel, lumanarea pe care o purtam aprinsa la Inviere constituie un indemn la insusirea roadelor Minunii care a produs-o, nu la exploatarea ei superstitioasa si frivola. Trebuie, asadar, sa ne lasam luminati launtric de ea, rodind la randul nostru lumina spirituala, prin credinta si faptele iubirii crestine.

Va mai recomandam:

FOTO Obiceiul "pastenilor", pastrat de zeci de ani la Vinerea si Cugir. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro