Puterea lui Putin, la cheremul rublei

Guvernul rus a anuntat ieri ca va proceda la vanzarea de devize straine pentru a sustine rubla, in cadere libera de la inceputul saptamanii, precizand ca suma pusa pe piata este de sapte miliarde dolari. Deja afectata de sanctiunile occidentale si de caderea preturilor petrolului, rubla s-a devalorizat cu 50% in acest an si prabusirea ei continua cu toate eforturile Bancii Centrale si ale guvernului de a stopa aceasta tendinta. Putin a acuzat Vestul si speculatorii de caderea rublei si responsabilii rusi de rang inalt sustin ca sanctiunile vizeaza destabilizarea Rusiei cu scopul schimbarii echipei Putin de la varful statului.

acum 70 luni (18 Dec 2014)

Guvernul rus a anuntat ieri ca va proceda la vanzarea de devize straine pentru a sustine rubla, in cadere libera de la inceputul saptamanii, precizand ca suma pusa pe piata este de sapte miliarde dolari.

Deja afectata de sanctiunile occidentale si de caderea preturilor petrolului, rubla s-a devalorizat cu 50% in acest an si prabusirea ei continua cu toate eforturile Bancii Centrale si ale guvernului de a stopa aceasta tendinta. Caderea continua inexorabil si privirile rusilor se indreapta spre presedintele Vladimir Putin, care acuza Occidentul ca este de vina si pentru prabusirea rublei. Cu toate masurile luate de Banca Centrala si de guvernul rus, Rusia nu a reusit stoparea prabusirii rublei, lasandu-l pe presedintele Vladimir Putin in fata unei crize a monetare care ii poate afecta deplina sa putere. Omul-forte de la Kremlin se bucura de o popularitate-record dupa anexarea Crimeii, dar populatia se arata din ce in ce mai pesimista privind evolutia nivelului de trai. Pentru sustinerea economiei, Putin anuntase anterior un moratoriu fiscal de doi ani pentru intreprinderile nou create si o amnistie pentru capitalurile care vor reveni in Rusia, promitand ca nu vor fi puse intrebari despre originea lor.

Precedentul Eltin

Aflat la putere din 2000, presedintele rus va trebui sa isi convinga compatriotii ca stapaneste inca situatia economica, dar aceste asigurari intervin dupa "lunea neagra" cand rubla a pierdut 10% din valoarea sa si asa deteriorata, iar marti a pierdut alte 20 de procente. Rusii alearga in magazine pentru a cumpara orice pentru a scapa de moneda lor "ajunsa ca o copeica" si asalteaza bancile si casele de schimb pentru a schimba rublele in dolari.

Pentru economia rusa, criza monetara semnifica o recesiune mai profunda si este foarte probabil ca anul viitor taxele de interes crescute sa fie si mai mari. Pentru Putin inseamna cresterea riscului de a pierde doi din principalii sai piloni pe care se bazeaza sustinerea sa -... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro