Psoriazisul, boala misterioasa care cauzeaza probleme sociale mai grave decat cele medicale

Psoriazisul, boala misterioasa care cauzeaza probleme sociale mai grave decat cele medicale

Manifestarea bolii, o adevarata pacoste Atunci cand se manifesta psoriazisul, pe suprafata pielii, mai ales pe coate genunchi, suprafata de extensie a membrelor, partea exterioara a incheieturilor, toracele anterior, si posterior, membre superioare, inferioare, inclusiv in pielea paroasa a capului, apar niste pete acoperite de scuame, de culoare alba sidefie, groase, stratificate, si foarte aderente. - spermantetul este o substanta grasa de culoare alba, cu aspect de ceara, obtinuta din craniul de casalot, de balena sau de delfin si este folosita in cosmetica si la fabricarea lumanarilor). In functie de dimensiuni, de marimea acestei plagi psoriazice, sunt de dimensiuni mici, punctiforme, vorbim de forma clinica de psoriazis gutat. Am mai avut cazuri in care sotia nu-l mai suporta, pentru ca toata casa era plina de crema pe care o folosea, ori de scuamele ce cadeau de pe pielea bolnavului", continua medicul, aratand ca, din cauza acestei afectiuni, cei suferinzi ajung sa fie marginalizati de societate si chiar de familie, ducand la sari de depresie, ori chiar la suicid.

acum 57 luni (16 Jul 2015)

Medicii spun ca, pana in prezent, se trateaza doar simptomele, dar cauza care o produce nu poate fi tratata, tocmai pentru ca nu se cunoaste. Este o boala inflamatorie cronica a tegumentului (a pielii), cu perioade de remisie (aparenta vindecare) si perioade de acutizare. Ceea ce facem noi, de fapt, este terapie de moment pentru curatarea leziunilor cutanate, mie imi place sa spun ca, de fapt, cosmetizam boala in realitate si nu o tratam in profunzime, necunoscandu-i cauza", explica dr.

Manifestarea bolii, o adevarata pacoste

Atunci cand se manifesta psoriazisul, pe suprafata pielii, mai ales pe coate genunchi, suprafata de extensie a membrelor, partea exterioara a incheieturilor, toracele anterior, si posterior, membre superioare, inferioare, inclusiv in pielea paroasa a capului, apar niste pete acoperite de scuame, de culoare alba sidefie, groase, stratificate, si foarte aderente. Prima, Auspitz, denota "leziunea chiuretata sau scarpinata" si produce niste picaturi de sange, ca o roua. Al doilea semn, asa numitul Koebner, se manifesta prin aparitia unei leziuni de tip traumatism liniar, care se face accidental, cu ocazia unei operatii sau a unei zgarieturi pe pielea aparent sanatoasa. Cel de-al treilea semn, Spermantetul, se manifesta astfel: pe eruptia aparuta pe piele, daca se face o zgarietura, va lasa niste urme ca intr-o lumanare de ceara, de aceea se mai cheama "semnul lumanarii de spermantet". - spermantetul este o substanta grasa de culoare alba, cu aspect de ceara, obtinuta din craniul de casalot, de balena sau de delfin si este folosita in cosmetica si la fabricarea lumanarilor).

"Eruptia la inceput este pe coate, genunchi si suprafata de extensie a membrelor corpului, dar ulterior se poate extinde si sa cuprinda toata suprafata. In functie de dimensiuni, de marimea acestei plagi psoriazice, sunt de dimensiuni mici, punctiforme, vorbim de forma clinica de psoriazis gutat. In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro