Psihologul Daniel David despre punerea la zid a victimelor violurilor: "La tara, colectivitatea e mai importanta decat individul"

Psihologul Daniel David despre punerea la zid a victimelor violurilor:

Atitudinea comunitatii din Vaslui care ii sustine pe cei sapte violatori, care au agresat sexual o eleva pana la lesin, si punerea la zid a victimei denota o mentalitate medievala specifica satului traditional romanesc. Constrangerile morale fiind slabite in multe segmente din satele romanesti, alaturi de slabirea autoritatii statului, sa nu uitam de reducerea numarului de politisti si de profesori la sate, colectivitatea se salveaza sacrificand individul.

acum 106 luni (28 Jul 2015)

Atitudinea comunitatii din Vaslui care ii sustine pe cei sapte violatori, care au agresat sexual o eleva pana la lesin, si punerea la zid a victimei denota o mentalitate medievala specifica satului traditional romanesc. El a explicat care sunt mecanismele psihologice care duc la astfel de reactii, de ce nu poate empatiza comunitatea cu victima si cum ar putea fi schimbata mentalitatea oamenilor din aceasta zona.

"Adevarul": De ce este blamata victima violului de la Vaslui? Presupusii faptuitori vor incerca sa se protejeze avansand ca mecanisme de aparare faptul ca presupusa victima i-a provocat sau chiar ca initial a consimtit. Colectivitatea mai larga poate blama victima pentru a-si prezerva o anumita stare de echilibru, spre exemplu, daca presupusii violatori au un rol important in colectivitate, sau pentru a-si proteja anumite patternuri psiho-culturale, spre exemplu femeile nu ar trebui sa poarte fusta scurta sau o fata nu ar trebui sa umble in compania baietilor noaptea. De asemenea, ea este desconsiderata si daca a avut comportamente emancipative, normale intr-o societate moderna - un exemplu ar fi ca a purtat fusta scurta -, care insa, in mintea colectivitatii, sunt gresit percepute ca fiind cauze pentru viol. In orice caz, trebuie spus ferm: victima unui viol este victima si nu are sens ca din cauza unor complexe psiho-culturale individuale sau colective sa o transformam in vinovat!

Autoreglarea de care este capabila fiinta umana este cea care ne face responsabili atunci cand nu o angajam.

Satul traditional romanesc este unul cu o structura gregara si colectivista, iar adesea puterea este concentrata la cativa actori mai reprezentativi. Intr-o astfel de structura, individul este periferic, grupul fiind cel care conteaza. Dar in satul traditional romanesc siguranta individului in fata tendintelor mai "acaparatore" gregare era asigurata de morala pe linie religioasa: colectivitatea ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro