Psihologul care aplica in Romania invataturile mentorilor sai celebri din SUA: "Daca nu vezi stiinta ca pe un mod de viata, nu poti face performanta"

Psihologul care aplica in Romania invataturile mentorilor sai celebri din SUA:

Pe langa faptul ca a invatat terapia cognitiv-comportamentala de la omul care a inventat-o, Daniel David a ramas cu o lectie importanta de la Ellis, dupa mai multi ani de colaborare, timp in care a devenit prieten cu celebrul psiholog: "Am invatat de la el ca daca ai scopuri si obiective corecte, morale, care corespund unui model cultural ideal, si crezi in ele, trebuie sa mergi inainte cu ele, sa le implementezi, sa ai toleranta la frustrare, sa nu dai in spate din fata obstacolelor, injuraturilor si criticilor. In plus, in timp ce cunoasterea are in sine germenii autocontrolului, ignoranta permite controlul celor mai ignoranti de catre cei mai putin ignoranti", Daniel David, psiholog "INDRAZNESTE SA STII" David "nu si-a pierdut capul", urmand sfaturile poeziei "Daca poti", care sta la baza filosofiei sale de viata, si a continuat sa-si urmareasca obiectivele la fel cum a facut atunci cand a infiintat la Cluj probabil cel mai valoros departament de psihologie din tara, sau cand a pus bazele platformei de terapie cu roboti si psihoterapie prin realitate virtuala din complexul "Camelot" (doar aproximativ zece astfel de platforme sunt in lume) sau cand a devenit directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute din New York, un institut stiintific de referinta la nivel international. Teoria cognitiv-comportamentala a venit si a spus ca problemele noastre emotionale si comportamentale nu sunt generate de evenimentul de viata, ci de modul in care noi interpretam evenimentul de viata", explica profesorul.Terapia, care este acum cea mai folosita in lume, detronand de ani buni psihanaliza lui Sigmund Freud, se concetreaza pe dezvoltarea gandirii rationale a pacientilor, astfel incat interpretarea pe care o dau evenimentelor de viata sa fie cat mai rationala, lucru care-i va ajuta sa se adapteze mai usor. Eu sunt stresat atunci cand vine concediul, pentru ca nu pot face ce-mi place" Daniel David, psiholog Carte de vizita Numele: Daniel David Data si locul nasterii: 23 noiembrie 1972, la Satu Mare Stare civila: casatorit, are un copil (Ilinca) Studiile si cariera: Facultatea de Psihologie la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (1995), doctorat la UBB (1999), studii post-doctorale la Mount Sinai School of Medicine din New-York (2000-2002), diploma de supervizor/psihoterapeut cognitiv-comportamental de la Institutul Albert Ellis, New York (2002) si Academy of Cognitive Therapy.

acum 55 luni (29 Aug 2015)

"De poti sa nu-ti pierzi capul, cand toti in jurul tau/ Si l-au pierdut pe-al lor, gasindu-ti tie vina", aceste versuri din poezia "Daca poti" de Rudyard Kipling le-a amintit clujeanul Daniel David cand l-am intrebat in ce mod l-a influentat unul dintre mentorii sai, psihologul Albert Ellis (1913 - 2007).

Pe langa faptul ca a invatat terapia cognitiv-comportamentala de la omul care a inventat-o, Daniel David a ramas cu o lectie importanta de la Ellis, dupa mai multi ani de colaborare, timp in care a devenit prieten cu celebrul psiholog: "Am invatat de la el ca daca ai scopuri si obiective corecte, morale, care corespund unui model cultural ideal, si crezi in ele, trebuie sa mergi inainte cu ele, sa le implementezi, sa ai toleranta la frustrare, sa nu dai in spate din fata obstacolelor, injuraturilor si criticilor. A fost un stil de gandire pe care l-am invatat de la el". O la fel de mare influenta asupra lui David a avut-o si un alt mare psiholog american, Aaron T.

La 43 de ani, Daniel David are o cariera de invidiat, dar a avut si parte de obstacole, critici si injuraturi. Un prim val de critici l-a primit cand a promovat, in urma cu 10 ani, un set de schimbari in psihologia romaneasca, necesare pentru sincronizarea cu psihologia internationala. Noutatile care i-au "speriat" pe colegii lui atunci au devenit model de bune practici astazi. Cele mai virulente "complimente" le-a obtinut de cand a inceput sa impartaseasca publicului cateva dintre concluziile studiului la care lucreaza de 10 ani - "Psihologia poporului roman". Sa pui sub semnul intrebarii clisee general acceptate despre romani este pentru unii ceva de neconceput, chiar daca a facut-o prin munca stiintifica temeinica. "Un popor care se autocunoaste psihologic este mai emancipativ si mai greu de manipulat/controlat. In plus, in timp ce cunoasterea are in sine germenii autocontrolului, ignoranta permite controlul celor mai ignoranti de catre cei mai putin ignoranti", Daniel David, psiholog

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro