Psihologul Bogdana Bursuc: "Cand iubim ii dam acelei persoane in viata noastra"

Psihologul Bogdana Bursuc:

Uneori, folosim chiar cuvinte, gesturi sau un ton al vocii care il fac pe partenerul nostru sa nu se simta in siguranta sa exprime ce gandeste sau sa-si arate punctele delicate, sa se relaxeze, sa fie el insusi. Daca prioritatea noastra este o relatie care sa infloreasca, atunci trebuie sa invatam sa construim un spatiu de incredere sau de siguranta - un spatiu in care sa ne putem simti vulnerabili, sinceri, sa riscam, sa ne putem exprima sau chiar certa, fara frica de a fi pedepsiti sau parasiti.

acum 62 luni (13 Feb 2015)

Cu siguranta fiecare dintre noi ne consideram parteneri foarte bine intentionati. Uneori, folosim chiar cuvinte, gesturi sau un ton al vocii care il fac pe partenerul nostru sa nu se simta in siguranta sa exprime ce gandeste sau sa-si arate punctele delicate, sa se relaxeze, sa fie el insusi.

Intr-o relatie, spune ea, e important sa avem in vedere ca a ne afirma superioritatea, prin luarea in ras a partenerului si prin invartirea cutitului in rana nu sunt o optiune.

Cand relatia este prioritatea, obiectivul nostru trebuie sa fie intotdeauna reechilibrarea puterii. Avem ocazia sa ne dezlantuim furia, sa profitam de slabiciunea partenerului sau avem ocazia sa construim increderea in relatia noastra.

Cu toate ca multi dintre noi iubim cu sinceritate, acest lucru nu este suficient pentru a fi un partener de incredere, atentioneaza psihologul. Daca prioritatea noastra este o relatie care sa infloreasca, atunci trebuie sa invatam sa construim un spatiu de incredere sau de siguranta - un spatiu in care sa ne putem simti vulnerabili, sinceri, sa riscam, sa ne putem exprima sau chiar certa, fara frica de a fi pedepsiti sau parasiti. Cu totii avem nevoie de un spatiu in care sa ne putem deschide sufletul", subliniaza psihoterapeutul.

Chiar daca acest lucru este ceva ce ambii parteneri ar fi bine sa creeze in acelasi timp, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa deschidem drumul prin propriul nostru exemplu, recomanda ea.

In acest scop, prezinta pasii care pot conduce catre un spatiu de siguranta in cluplu:

o Lasa loc pentru emotiile si dispozitiile emotionale ale partenerului.

o Fii mai predictibil, astfel incat partenerul sa se simta in siguranta cu tine.

o Nu folosi un comportament nonverbal agresiv ca sa controlezi partenerul.

o Gaseste o alta persoana careia sa t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro