Psiholog: "Neintelegerile apar cand oamenii nu constientizeaza ca fiecare are un istoric de experiente la care se raporteaza"
Fiecare are propriul filtru Disensiunile intre oameni apar atunci cand oamenii nu constientizeaza ca sunt diferiti, ca fiecare are propriul filtru, ca fiecare are un istoric de experiente la care se raporteaza mereu si acesta este motivul principal pentru care ne este greu sa construim relatii sanatoase cu cei din jurul nostru, sa cream legaturi puternice, bazate pe incredere, intelegere si suport reciproc. Daca ne dam voie sa simtim, sa vedem, sa auzim, sa experimentam lumea prin prisma altora, ne oferim sansa de a ne deschide ochii catre noi posibilitati, catre noi intelesuri si semnificatii care ne imbogatesc mai mult harta, experienta si viata, conchide specialistul.
Observa ca mai este un alt baiat care alearga dupa el, insa nu au apucat sa le vada fata niciunuia dintre ei. Unul dintre observatori s-a gandit ca poate se joaca si se alearga prin parc, iar celalalt observator s-a gandit ca primul este alergat pentru ca a furat ceva de la cel de-al doilea. In realitate, opinia lor este puternic influentata de propriile experiente de viata - poate au trecut si ei prin aceeasi ipostaza, iar in urma trecerii informatiilor prin propriul filtru, observatorul alege sa pastreze doar ceea ce este in acord cu valorile si convingerile lui, face asocieri cu un eveniment familiar si astfel da o semnificatie proprie", detaliaza psihologul.
Fiecare are propriul filtru
Disensiunile intre oameni apar atunci cand oamenii nu constientizeaza ca sunt diferiti, ca fiecare are propriul filtru, ca fiecare are un istoric de experiente la care se raporteaza mereu si acesta este motivul principal pentru care ne este greu sa construim relatii sanatoase cu cei din jurul nostru, sa cream legaturi puternice, bazate pe incredere, intelegere si suport reciproc.
Psihologul Andra Tanasescu afirma ca primul lucru, pe care trebuie sa-l facem atunci cand simtim ca persoana de langa noi are o pozitie diferita de a noastra, este sa punem intrebari, sa cerem informatii suplimentare si sa ii cerem sa-si argumenteze opinia. Cunoscand modul de gandire si strategiile pe care le foloseste pentru a da semnificatie evenimentului exterior, noi putem intelege mult mai bine ce il determina sa spuna acel lucru. Prin faptul ca suntem deschisi sa privim lumea si cu alti ochi si suntem dispusi sa "intram" pe harta celuilalt, putem sa ne marim propria harta si capacitate de intelegere".
Daca ne dam voie sa simtim, sa vedem, sa auzim, sa experimentam lumea prin prisma altora, ne oferim sansa de a ne deschide ochii catre noi posibilitati, catre noi intelesuri si semnificatii care ne imbogatesc mai mult harta, experienta si viata, conchide spe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro