PSD, stapanul pixurilor

Inca de anul trecut, au introdus in legea alegerilor locale un articol prin care presedintii consiliilor judetene urmau sa fie alesi de consilieri si nu de catre alegatori. In 2004, PSD a obtinut 18 sefi de judete (alesi de catre consilieri) iar in 2000 obtinuse 28 de posturi (alesi de consilieri). De mentionat si explicatia oferita de Claudiu Palaz, liderul PMP Constanta, atunci cand a confirmat alianta cu PSD: "Am hotarat ca pentru a duce mai departe proiectele din programul PMP pentru constanteni sa participam la crearea unei majoritati in cadrul Consiliului Judetean Constanta".

acum 80 luni (13 Jun 2016)

Zicerea lui Nicolae Mischie, fostul baron de Gorj, adresata unor sateni banuiti ca ar vota cu opozitia, s-a pierdut in negura vremurilor, dar realitatea din spatele ei a ramas neatinsa. Presedintii consiliilor judetene au ramas ordonatori principali de credite si sunt cei care intocmesc proiectele de buget ale judetelor, pe care le supun spre aprobare consiliilor judetene. Inca de anul trecut, au introdus in legea alegerilor locale un articol prin care presedintii consiliilor judetene urmau sa fie alesi de consilieri si nu de catre alegatori. In paranteza fie spus, este primul caz cand romanii pierd dreptul de a alege o functie in mod direct si, cu toate acestea, subiectul nu a fost aproape deloc discutat, asa cum s-a intamplat cu alegerea directa a primarilor, intr-un tur in loc de doua, introdusa inca din 2011. Motivul tacerii: PNL a achiesat la propunerea PSD sperand, la fel ca social-democratii ca vor reusi, in acest fel, sa isi disciplineze proprii baroni locali, aflati la mana consilierilor care primesc ordine de la partid. Presedintele Iohannis, la randul sau, a promulgat legea cat ai clipi, ca doar nu era sa ne incurcam cu dreptul de vot direct.

Ca de obicei din intelegerile PSD- PNL, castigatori se arata social-democratii. Cu toate acestea, PSD ar putea obtine, la masa negocierilor, sefia a 27 de consilii judetene iar PNL doar noua. De mentionat ca, in 2012, PSD obtinuse pe listele USL (dupa negocieri cu PNL) sefia a 22 de consilii judetene. La alegerile din 2008, in care presedintii de CJ au fost alesi direct, PSD a participat separat si a obtinut sefia a 17 consilii judetene. In 2004, PSD a obtinut 18 sefi de judete (alesi de catre consilieri) iar in 2000 obtinuse 28 de posturi (alesi de consilieri). Ce poate fi mai elocvent decat faptul ca Vrancea, unde Marian Oprisan urmeaza sa fie reales presedinte de CJ, se afla pe lista judetelor unde ALDE ar urma sa obtina un vicepresedinte de CJ? Si ce frumos a vorbit Tariceanu, anul trecut, despre pregat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro