PSD si UDMR au sarit in ajutorul firmelor de partid. Primarii vor putea toca bani in secret

PSD si UDMR au sarit in ajutorul firmelor de partid. Primarii vor putea toca bani in secret

"Experienta de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizitiile - n.r.) a demonstrat ca cetatenii, beneficiarii finali ai serviciilor si bunurilor publice, merita produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achizitionate din banii publici alocati in aceste scopuri, iar acestea nu sunt neaparat cele care au pretul cel mai scazut", se arata in expunerea de motive a propunerii.

acum 75 luni (11 Sep 2017)

Parlamentarii UDMR, in frunte cu liderul partidului, Kelemen Hunor, impreuna cu alti alesi PSD, au depus un proiect de lege privind achizitiile publice, prin care castigatorul unei licitatii nu va mai fi decis, ca pana acum, dupa criteriu celui mai mic pret. " Cel mai bun raport calitate-pret se determina pe baza unor factori de evaluare care include aspect calitative, de mediu si sociale, in legatura cu obiectul contractului de achizitie publica", se arata in proiectul legislativ. Si cum autoritatile statului sunt controlate politic, primarii si presedintii de Consilii Judetene vor avea acum si acoperire legala pentru a oferi contracte din bani publici firmelor de partid, iar "sponsorii" locali nici macar nu vor mai fi constransi sa ofere cel mai mic pret. "Experienta de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizitiile - n.r.) a demonstrat ca cetatenii, beneficiarii finali ai serviciilor si bunurilor publice, merita produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achizitionate din banii publici alocati in aceste scopuri, iar acestea nu sunt neaparat cele care au pretul cel mai scazut", se arata in expunerea de motive a propunerii. Insa argumentul nu are acoperire in realitate, pentru ca, oricum, dupa ce au castigat licitatii pe baza celui mai mic pret, firmele de partid au primit cadou din partea primariilor tot felul de contracte aditionale prin care pretul final al lucrarii se dubla.

Primarii pot toca bani in secret

O alta modificare propusa de UDMR si de PSD este ca achizitiile sub valoarea de 10.000 de lei nici macar sa nu mai fie introduse in sistemul public electronic. Curios e ca, pe laga parlmentarii PSD si UDMR, proiectul de lege a fost semnat si de trei alesi care ar trebui sa faca Opozitie: liberalii Ben-Oni Ardelean, Gavrila Ghilea si Corneliu Olar. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro