PSD si PNL au ingropat reforma electorala lege cu lege

PSD si PNL au ingropat reforma electorala lege cu lege

PSD si PNL s-au pus, de altfel, de acord in privinta tuturor actelor normative, iar protestele liberalilor fata de prevederile gaunoase din legi, de altfel lipsite de vlaga, au fost anulate de un vot covarsitor in favoarea acestora. Invitata la Adevarul Live saptamana trecuta, liderul PNL, Alina Gorghiu, nu a reusit sa explice de ce, in Senat, PNL a votat alaturi de PSD o lege care, practic, calca in picioare democratia prin faptul ca permite alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu doar un vot mai mult decat adversarul, dar a promis ca, in Camera Deputatilor, va sustine ca primarii si presedintii de consilii judetene sa fie alesi in doua tururi de scrutin. Astfel, partidele mici, carora li se cereau pana acum cel putin 25.000 de semnaturi pentru a putea fi inscrise ca atare, vor avea acces pe scena politica, dar posibilitatile de crestere si de accedere in Parlament raman in continuare limitate, in conditiile in care pragul electoral care conditioneaza intrarea unei formatiuni in Parlament a ramas de 5%.

acum 59 luni (7 May 2015)

Trei legi electorale au trecut astazi de Parlament si urmeaza sa ajunga pe masa presedintelui Klaus Iohannis: Legea finantarii partidelor politice, Legea partidelor si Legea alegerilor locale. PSD si PNL s-au pus, de altfel, de acord in privinta tuturor actelor normative, iar protestele liberalilor fata de prevederile gaunoase din legi, de altfel lipsite de vlaga, au fost anulate de un vot covarsitor in favoarea acestora. Concluzia a fost trasa de liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod Electoral. De altfel, liderul PSD Victor Ponta a tinut sa-i intepe pe colegii din PNL pentru ca au fost duplicitari si a declarat ca PSD nu a avut o astfel de majoritate "de pe vremea USL".

Prima lege care a trecut de votul Parlamentului a fost legea finantarii campaniilor electorale, care lasa in continuare o cale deshisa catre gentile cu bani negri, in pofida cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Daca senatorii au mimat, initial, ca vor respecta recomandarile lui Iohannis, pe drumul dinspre Senat spre Camera Deputatilor, deputatii au strecurat un amendament scandalos de natura sa perpetueze dependenta mediului politic de mediul de afaceri.

"Imprumuturile in bani care nu sunt restituite in termenul de trei ani se pot constitui in donatii numai cu acordul ambelor parti si numai daca nu s-a atins in anul respectiv plafonul pentru donatii ", se arata in amendamentul adoptat de catre Comisia de Cod Electoral. Sintagma-cheie este "cu acordul ambelor parti", ceea ce inseamna ca daca finantatorii nu sunt de acord ca imprumutul sa se transforme in donatie, partidul sau politicianul caruia i-a dat bani ii ramane indatorat, ceea ce deschide drumul catre alte cai de stingere a datoriei decat prin simpla returnare a banilor - contracte pe bani publici, promovari in functii ale statului, sustinerea unor legi care sa vina in interesul omului de afaceri. In cererea de reexaminare, presedintele mai arata ca preferabile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro