PSD recunoaste in strainatate ce ascunde in tara. Nevoia de bani este majora

Guvernul, prin Ministerul de Finante, a emis recent eurobonduri in valoare de un miliard de euro la Bursa din Luxemburg. Pe plan extern insa recunoaste: "Capacitatea BNR de a limita volatilitatea leului e conditionata de o serie de factori economici si politici, inclusiv disponibilitatea rezervelor valutare si a intrarilor de investitii straine directe, precum si evolutia sentimentului pietei si a aversiunii fata de risc a investitorilor". "O retrogradare a ratingului de credit", spune Executivul, "ar putea duce la o evaluare a gradului de subinvestitie, (...) orice modificare nefavorabila a unui rating de credit aplicabil ar putea afecta negativ pretul de tranzactionare. Prospectul tehnic i-a demascat La emisiunea de obligatiuni, contractul de emisiune dintre Guvern si investitorii ce subscriu e sustinut de un prospect tehnic de baza (trad.

acum 32 luni (30 Oct 2017)

Guvernul, prin Ministerul de Finante, a emis recent eurobonduri in valoare de un miliard de euro la Bursa din Luxemburg.

Lansarea eurobondurilor a fost facuta printr-o redeschidere de emisiune, ce fusese inceputa in aprilie. Este vorba despre un tip de obligatiuni listate la Bursa din Luxemburg. Romania are dreptul sa emita astfel de obligatiuni, in diverse monede, pana la echivalentul a 20 de miliarde de euro.

In program, pana acum, au fost emise obligatiuni de 5,750 miliarde dolari si de inca aproximativ 14 miliarde de euro. In total, pana la ultima emisiune, responsabilii din Ministerul de Finante acoperisera 19 miliarde de euro.

Programul a fost extins la suma de 20 miliarde euro in mai 2016. A inceput in timpul premierului Emil Boc, cu un prim prospect in valoare de 7 miliarde de euro. In anul 2013, pe vremea premierului Victor Ponta, limita de emisie s-a majorat la echivalentul a 15 miliarde de euro. Acum doi ani, limita a crescut la 18 miliarde de euro.

"Comparativ cu Europa de Vest, infrastructura din Romania, in special sistemul de transport, e subdezvoltata", se arata in document. Din cauza "lipsei unui cadru legal dovedit care sa guverneze acest domeniu" si "a lipsei de experienta a autoritatilor publice initiatoare". "Cresterea inalta a salariilor, politica fiscala expansiva si cresterea creditarii gospodariilor ar putea conduce la o crestere puternica a importurilor, ceea ce ar putea accentua deficitul de cont curent. Deficitele mai mari ar putea necesita imprumuturi externe si, prin urmare, ar putea risca stoparea tendintei de externalizare a deficitului extern", recunoaste Cabinetul Tudose. Pe plan extern insa recunoaste: "Capacitatea BNR de a limita volatilitatea leului e conditionata de o serie de factori economici si politici, inclusiv disponibilitatea rezervelor valutare si a intrarilor de investitii straine directe, precum si evolutia sentimentului pietei si a aversiunii fata de risc a investitorilor". Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro