PSD pregateste un nou atac asupra CCR

PSD pregateste un nou atac asupra CCR

Pe final de sesiune parlamentara, PSD a adus o lupta intensa pentru a-l indeparta de la Curtea Constitutionala pe Stefan Minea, judecator votat de Parlament in 2010, in timpul guvernarii PDL. De altfel, la inceputul sedintei din data de 1 iunie 2010, presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, potrivit stenogramei, spunea: "Potrivit art.5 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, numirea judecatorilor la CCR se face cu votul majoritatii deputatilor". Iar legea de organizare a CCR, invocata de Robertat Anastase, exact asta spune: "Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi". Numarati bob cu bob "Comisia Juridica sa spuna ca a numarat stenograma, ca sunt 182, ca 12 au spus ca sunt prezenti si ca nu voteaza, ca 170 au fost cei care au votat, ca doua voturi au fost nule, ca unul a fost impotriva si, deci, au fost 167", a spus Zgonea, care a decis sa retrimita scrisoarea la Comisia Juridica.

acum 112 luni (5 Jul 2015)

Pe final de sesiune parlamentara, PSD a adus o lupta intensa pentru a-l indeparta de la Curtea Constitutionala pe Stefan Minea, judecator votat de Parlament in 2010, in timpul guvernarii PDL. La prima vedere, demersul PSD parea strict politicianist (evoca in continuare lupta impotriva regimului Basescu) si fara soti de izbanda (este imposibil sa schimbi un magistrat al CCR la mijlocul mandatului din motive neimputabile lui). Planul a fost dirijat in Parlament de liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu, care in data de 10 iunie a trimis o scrisoare Comisiei Juridice prin care a cerut sa fie avizata propunerea de revocare din functie a judecatorului Stefan Minea. PNL a contestat decizia la CCR, iar magistratii au statuat ca orice hotarare adoptata de Parlament, altele decat cele de adoptare a propriilor Regulamente, se adopta cu majoritatea parlamentarilor prezenti (majoritate simpla).

Ce s-a intamplat acum 5 ani

Plecand de la ipoteza ca orice hotarare se adopta cu majoritate simpla, Marian Neacsu s-a intors in iunie 2010. Astfel, PSD a strans o majoritate simpla (a celor prezenti) si castigator a iesit Valer Dorneanu, cu 161 de voturi, in detrimentul lui Stefan Minea, care a primit doar 123 de voturi. Numai ca Legea Curtii Constitutionale spune clar ca judecatorii sunt votati cu majoritate absoluta, nu simpla - deci Dorneanu avea de acumulat 168 de voturi, nu 161, ca sa fie validat.

De altfel, la inceputul sedintei din data de 1 iunie 2010, presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, potrivit stenogramei, spunea: "Potrivit art.5 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, numirea judecatorilor la CCR se face cu votul majoritatii deputatilor". Iar legea de organizare a CCR, invocata de Robertat Anastase, exact asta spune: "Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel m... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro