PSD face primul pas pentru inculparea penala a tehnocratilor

PSD face primul pas pentru inculparea penala a tehnocratilor

"Cand discutam de TVA, luna decembrie a fost o incasare mai mica decat ma asteptam, insa o mare parte din aceasta scadere a fost determinata de restituirea mai mare de TVA - de 2,1 miliarde de lei, fata de cate 1,1 miliarde de lei in lunile precedente. Asadar, s-a incasat TVA de 5,8 miliarde de lei, s-a restituit TVA de 2,1 miliarde de lei, iar incasarile nete de TVA au fost de 3,7 miliarde de lei, cu 14% mai putin fata de luna decembrie a anului precedent, scadere care nu iese din peisaj. Fata de a doua rectificare bugetara, veniturile realizate sunt mai mici cu 13,3 miliarde de lei: minus 8,4 miliarde de lei din fonduri europene, minus de 2,4 miliarde de lei din venituri fiscale, un plus de 0,2 miliarde de lei din CAS si diferenta din venituri nefiscale.

acum 75 luni (11 Jan 2017)

Conducerea Parlamentului, dominata de majoritata PSD, a decis ieri ca alesii din Comisiile de buget-finante ale celor doua camere sa ancheteze in ce conditii s-a realizat rectificarea bugetara a Guvernului Ciolos. Mai exact, vorbim de acuzatia adusa de Liviu Dragnea, cum ca tehnocratii au lasat "o gaura" de 10 miliarde de lei in bugetul statului. Daca sunt intrebat voi trimite asa zisei anchete indicatii despre unde gasesc in Ministertul Fondurilor Europene documentele trimise la Ministerul de Finante privind rectificarile bugetare (oricum Ministerul Fondurilor nu facea bugetul, nici macar pe fonduri europene - suna paradoxal, dar asa e sistemul)", a reactioanat pe Facebook Cristian Ghinea, unul dintre demnitarii acuzati de Drganea ca au contribuit la "evaporarea" celor 10 miliarde. "Eu nu am pronuntat cuvantul A fost o proiectie nerealista, o supraestimare a veniturilor bugetare din ratiuni politicianiste, ceea ce e greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat sa aiba un astfel de comportament", a spus Viorel Stefan.

Nici nu poate fi vorba de o "gaura" in buget, de lipsa reala a unei sume, ci mai degraba de niste estimari contabile care nu au iesit.

Ionel Danca, fost consilier pe proiecte de dezvoltare economica al lui Dacian Ciolos, arata ca, daca ar fi sa ne raportam la estimarile ultraoptimiste facute de Guvernul Ponta, asa-zisa "gaura" bugetara nu e doar de 10 miliarde, ci de 30 de miliarde. "Proiectia bugetara lasata de guvernul Ponta a fost total nerealista, in conditiile in care anticipa o scaderea a incasarilor de doar 1% in 2016, in conditiile in care TVA a fost redus cu o cincime: de la 24% la 20%. Executia bugetara din 2016 ne-a aratat o scadere in medie de 9% la incasarile din TVA - deci scazi cu 20% cota de TVA si incasezi cu 9% mai putin, asta arata chiar o colectare mai buna. 221,5 miliarde lei fata de estimarea initiala de 236 miliarde lei (ceea ce stiam si asta ne-a facut prudenti), cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro