PSD a transformat in lege hotia intelectuala. Specialistii in educatie: politicienii plagiatori vor sa-si salveze pielea

PSD a transformat in lege hotia intelectuala. Specialistii in educatie: politicienii plagiatori vor sa-si salveze pielea

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat luni, cu 90 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si 6 abtineri, un proiect de lege care modifica total o ordonanta de urgenta promovata de Guvernul Ciolos in domeniul educatiei. Mecanismul functiona in felul urmator: un politician acuzat de plagiat era imediat "spalat" de comisiile de etica ale universitatilor unde si-au sustinut doctoratele sau de Consiliul National de Etica, alt organism politizat. Astfel, de acum inainte sesizarile privind suspiciunea de plagiat nu vor mai fi facute la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inoverii (UEFISCDI), iar analiza tezelor de doctorat nu vor mai cadea in sarcina Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Epopeea ordonantei plagiatorilor Principalele partide politice s-au pus de acord, prin sustinere directa sau consimtire tacita, asupra acceptarii schimbarii legii prin care titlurile de doctor sunt acordate si retrase de universitati, nu de Ministerul Educatiei.

acum 60 luni (10 Oct 2016)

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat luni, cu 90 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si 6 abtineri, un proiect de lege care modifica total o ordonanta de urgenta promovata de Guvernul Ciolos in domeniul educatiei. Pentru a combate impostura academica, in primavara, Guvernul a taiat universitatilor dreptul de a-i evalua pe propriii doctoranzi acuzati de plagiat si a mutat decizia exclusiv in mainile CNATDCU, institutie depolitizata complet de Guvernul Ciolos, care functioneaza in subordinea Ministerului Educatiei, condus de Mircea Dumitru, un ministru intransigent in chestiunea furtului intelectual. Mecanismul functiona in felul urmator: un politician acuzat de plagiat era imediat "spalat" de comisiile de etica ale universitatilor unde si-au sustinut doctoratele sau de Consiliul National de Etica, alt organism politizat. Din aceste comisii faceau parte profesori numiti chiar de ministrii acuzati de plagiat, dupa cum s-a intamplat in cazurile Gabriel Oprea si Petre Toba.

Ca orice ordonanta de urgenta, si cea adoptata de Guvernul Ciolos a intrat in procedura legislativa. Sau, cum spun specialistii in educatie contactati de "Adevarul", "slabeste disponibilitatea universitatilor de a da verdicte obiective in cazurile de plagiat." Ministerul Educatiei si Guvernul sustin forma initiala", a fost punctul de vedere al Guvernului, exprimat de Laurentiu Vlad, secretar de stat in Ministerul Educatiei. Am auzit adineauri un punct de vedere al Guvernului in care se socoteste ca o lege adoptata de Parlament submineaza ceva. Nu cred ca in acest mandat al Parlamentului vreun Guvern sa fi folosit un astfel de limbaj. Un asemenea limbaj nu poate fi admis in secolul XXI intr-un parlament democratic", a declarat Barbu, coleg de catedra cu Laurentiu Vlad la Facultatea de Stiinte Politice, unde predau amandoi, dar adversari politici, din cauza viziunilor diferite despre cum trebuie sa functioneze scolile doctorale.

"... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro