Provocarile rusesti pot duce spre conflict

Potrivit Ministerului lituanian al Apararii, NATO a fost nevoita sa ridice avioanele de vanatoare de la sol de 86 de ori pana la mijlocul lunii octombrie pentru a raspunde unor incursiuni aeriene rusesti, de doua ori mai multe decat anul trecut, iar Estonia a inregistrat sase incalcari ale spatiului sau aerian, fata de doua in 2013. Ponta si "arma energetica" La numai doua zile de la incheierea Summit-ului de la Newport, Victor Ponta a participat la o conferinta organizata de Ambasada Statelor Unite si Camera de Comert Americana, in care a pus in contrast inzestrarea militara si politica energetica: "Romania investeste mai mult in cheltuielile de aparare, evident ca decizia NATO e binevenita, dar eu cred in continuare ca batalia adevarata cu Federatia Rusa nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie" (subl.

acum 80 luni (10 Nov 2014)

Aflat la Poarta Brandenburg, unde in 1987 presedintele Ronald Reagan ii cerea sa "darame acest Zid", fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat un avertisment privind alunecarea intr-un nou Razboi Rece, daca intre Occident si Rusia nu se stabileste urgent un mecanism de dialog asupra crizelor mondiale. Dovada, numarul de incidente militare intre fortele ruse si cele occidentale, care, potrivit unui raport publicat ieri de ELN, a atins in ultimele opt luni, nivelurile din timpul vechiului Razboi Rece. Unele dintre acestea au fost intr-atat de periculoase incat puteau duce la catastrofe cu pierderi de vieti omenesti.

Cele mai serioase provocari

Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut in luna martie, cand un avion civil cu 132 de persoane la bord, care facea legatura intre Copenhaga si Roma, a fost foarte aproape sa se ciocneasca, la scurta vreme de la decolare, cu un avion de recunoastere rusesc care avea transponderele deconectate.

De atunci, o data la cateva zile are loc cate un incident, iar gravitatea lor este in crestere, Rusia parand sa ridice miza de fiecare data pentru a testa capacitatea de raspuns si determinarea fortelor occidentale de a raspunde unei eventuale agresiuni. Suedezii au declansat ceea ce ei au numit "cea mai mare vanatoare de submarine de la incheierea Razboiului Rece", iar un comandant suedez a amenintat cu utilizarea fortei. Suedia nu este membra NATO, dar s-a implicat politic alaturi de Polonia in sustinerea optiunilor pro-europene ale Ucrainei si reprezinta, alaturi de Finlanda, cel mai important investitor in tarile baltice. Agresivitatea neobisnuita a Rusiei in Marea Baltica provoaca ingrijorari suficient de serioase in Suedia pentru ca majoritatea populatiei sa se declare favorabila abandonarii neutralitatii si aderarii la NATO.

Cel de-al treilea incident, si probabil cel mai grav, a avut loc la inceputul lunii septembrie, cand un comando rusesc a atacat cu grenade fumigene un post de g... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro