Provocari si tensiuni ruso-ucrainene

Provocari si tensiuni ruso-ucrainene

In fapt, mai bine de un deceniu si jumatate de experienta cu regimul Putin ar trebui sa-i fi conferit vestului capacitatea de a se debarasa de aceasta "dependenta". Adler si alti observatori occidentali avizati se intreaba, de asemenea, pe buna dreptate, de ce oare nu s-a aflat nimic, zile in sir, de incident si de persupusele "succese" ulterioare ale serviciului secret rusesc? Unul numai bun de incalzit si dezghetat ori de cate ori Rusia simte nevoia sa adune puncte politice interne ori externe ori sa-si destabilizeze vecinii de la soare-apune, ca sa fie controlati mai lesne si sa nu se apropie prea mult de structurile euro-atlantice.

acum 41 luni (13 Aug 2016)

Mai exista si in Occident destui oameni seriosi, care, necontaminati de impaciuitorismul apusean al ultimului deceniu, cunosc regulile jocului si dispun de o cantitate suficienta de inteligenta, demnitate si curaj spre a rosti nemachiat adevarul.

Dar chiar si unii dintre ei inclina uneori sa-i acorde lui Vladimir Putin beneficiul nemeritat al indoielii, desi cunosc bilantul regimului sau nu doar in materie de agresiuni externe, ci si in domeniul lichidarii adversarilor si criticilor sai. Teltschick a deplans recent, la postul national de radio german, "dependenta" OSCE si a opiniei publice "de variantele diverse circuland pe tema celor petrecute recent in Crimeea".

In fapt, mai bine de un deceniu si jumatate de experienta cu regimul Putin ar trebui sa-i fi conferit vestului capacitatea de a se debarasa de aceasta "dependenta". De a-i distinge pe onesti de mincinosi in aproape orice conflict retoric disputat cu Moscova.

Versiunea moscovita pretinde ca fortele ucrainene, asistate ori chiar conduse de americani, cum a sugerat satrapul pro-rus al Crimeei, ar fi pus la cale "acte de sabotaj si terorism" in peninsula.

Culmea, satul Armiansk, care, conform oamenilor lui Putin, ar fi fost scena prezumtivei agresiuni ucrainene, e situat, dupa cum releva o fosta corespondenta la Moscova a postului national de radio german, Sabine Adler, "in probabil cea mai bine pazita zona a Crimeei ocupate de rusi". Greu de imaginat stupiditate tactica si neghiobie strategica mai mare. Adler si alti observatori occidentali avizati se intreaba, de asemenea, pe buna dreptate, de ce oare nu s-a aflat nimic, zile in sir, de incident si de persupusele "succese" ulterioare ale serviciului secret rusesc?

In fine, cui prodest escaladarea tensiunii politice si militare, in urma careia Moscova pompeaza in zona de conflict armament sofisticat si concentreaza forte puternice, iar Ucraina, in replica, isi disloca la frontiere si liniile de demarcat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro