Protestul disperat al unui tanar medic: "Vreau ca sistemul medical actual din Romania sa se prabuseasca in ruina"

Protestul disperat al unui tanar medic:

Solicitarile de bani, de aparatura, de investitii in heliporturi si sectii noi care apoi vor ramane inchise sub lacat sa inceteze, atata timp cat medicii sunt platiti ca niste serbi. Vor spune unii ca a devenit atat de usor sa gresesti, ca legea insasi e vaga, ca lasa loc de interpretari, ca sistemul insusi te vrea criminal. Si fapt este ca, daca un medic alege sa respecte legea pana la capat, va fi tras linie, va fi decis ca e sarac, ca munceste pe rupte, ca o sa mearga toata viata cu tramvaiul la serviciu. Medicul cinstit care vrea sa-si faca treaba o sa faca asta in timp ce se uita imprejur la colegii lui pentru care e un fraier, un dobitoc, un disident care "strica piata" si tulbura apele. Pentru ca am consimtit nu doar sa lucram intr-o tara in care Medicina e vazuta ca un fel de serviciu de salubrizare. Lumea in care ati tacut e lumea in care ati permis raului sa creasca in iedera otravitoare, sub credinta ca e iedera vecinului si nu va afecteaza. Dar toti privitorii sunt descurajati sa mai caute, sa mai incerce, sa mai lupte, sa mai spere intr-o lume a aparentelor care propun ca tot doctorul e hot.

acum 108 luni (13 May 2015)

"Acuz" este titlul unui editorial dur semnat de medicul psihiatru Gabriel Diaconu (35 de ani) in publicatia online Viata Medicala. Cu toate acestea, autorul spune ca este obisnuit "cu aplauzele din tribuna", pe care nu le considera multumitoare. E mult mai simplu pentru medicul roman sa fie de acord cu altcineva decat cu sine insusi.

Medicul Diaconu a urmat cursurile Universitatii de Medicina "Carol Davila" in perioada 1998-2004 si s-a specializat timp de patru ani la Universitatea din Montreal, Canada.

"Dorinta mea e sa vina o vreme cand sa tac si sa ma uit. Am sa vorbesc pana cand o sa fie prielnic sa tac. Pentru ca nu scriu de placere, ci de nevoie. Eu nu caut schimbare pentru medici, ci imi doresc o schimbare incat medicina pe care o practic eu sa devina standard. Bine va fi cand medicii vor fi platiti normal, cand se vor purta ca o breasla, nu ca o adunatura de plutocrati, cand vor ridica vocea fata de indiferenta maligna a statului la nevoile din sanatate. Fiecare zi in care medicii consimt sa se poarte si asa e o zi in plus in care consfintesc mocirla. Editorialele mele nu sunt mesaje in sticla, sunt ganduri pe care le am eu. Daca le au si ei, sunt invitati sa se poarte ca atare", a concluzionat tanarul medic psihiatru.

Redam, in continuare, editorialul intitulat "Acuz", al medicului Gabriel Diaconu:

"Cand m-au intrebat prietenii ce vreau de la sistemul medical actual din Romania, asa cum e el, am raspuns: vreau sa se prabuseasca in ruina. Nu, nu vreau ca oamenii sa sufere.

Cleveteala despre subfinantare sa inceteze, in timp ce milioane de euro dispar din sistem in buzunare selecte. Solicitarile de bani, de aparatura, de investitii in heliporturi si sectii noi care apoi vor ramane inchise sub lacat sa inceteze, atata timp cat medicii sunt platiti ca niste serbi. Atata timp cat sunt impinsi, excitati subtil la glanda morala, sa accepte plati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro