Protest spontan la Rominserv IAIFO Zalau. 260 de salariati au oprit lucru pentru a doua zi consecutiv

Protest spontan la Rominserv IAIFO Zalau. 260 de salariati au oprit lucru pentru a doua zi consecutiv

"De fiecare data ni se spunea ca nu sunt comenzi, ca functionam pe pierdere si ca nu sunt bani pentru a asigura cresteri de salarii", mentioneaza Pop. Explicatiile oferite de conducerea companiei nu erau departe de adevar, ca dovada programul redus de munca din fabrica de la Zalau. Anii 1997 si 1998 au fost marcati de restructurari masive de personal, fiind dati afara mai intai 1.100 de oameni, iar apoi, 1.500.

acum 67 luni (4 May 2017)

Cei 260 de lucratori ai fabricii Rominserv IAIFO Valves Zalau au intrerupt lucrul pentru a doua zi consecutiv, in cadrul unei greve spontane, cerand majorarea salariilor. Protestarii sustin ca de aproape patru ani, lefurile lor nu au suferit nicio modificare, astfel ca aproape jumatate dintre angajati sunt remunerati la valoarea salariului minim pe economie. "Intr-o vreme, oamenii castigau peste salariul minim, insa cresterile repetate ale acestui indicator au facut ca majoritatea lefurilor sa nu depaseasca 1.450 de lei brut, desi vorbim despre lucratori cu zeci de ani vechime in munca", ne-a declarat Vasile Pop, liderul sindicatului din cadrul fabricii.

O alta nemultumire vizeaza conditiile de munca, protestatarii sustinand ca sunt nevoiti sa lucreze in hale care sunt adevarate congelatoare pe timp de iarna si saune, vara.

Liderul de sindical a mai spus ca reprezentantii salariatilor au incercat de mai multe ori in ultimii ani sa poarte negocieri cu angajatorul, insa niciodata nu s-a ajuns la un numitor comun. "De fiecare data ni se spunea ca nu sunt comenzi, ca functionam pe pierdere si ca nu sunt bani pentru a asigura cresteri de salarii", mentioneaza Pop. Explicatiile oferite de conducerea companiei nu erau departe de adevar, ca dovada programul redus de munca din fabrica de la Zalau.

Rominserv Valves Iaifo Zalau a fost infiintata in 1969, fiind specializata in proiectarea, fabricarea si comercializarea unei game largi de armaturi industriale din fonta si otel, cu diverse utilizari in domeniile petrolier, petrochimic, transport de gaze, centrale termice etc.

Daca in vremurile de varf ale Armaturii, din 1990, fabrica avea 7.200 de angajati, fiind cea mai mare din judet. Declinul a fost declansat de disparitia Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (o organizatie economica creata la initiativa URSS pentru a stimula comertul dintre tarile din blocul comunist), principalul benefici... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro