Proteina ascunsa in paine care provoaca infertilitate sau depresie. Specialistii avertizeaza ca intoleranta nu se vindeca
"Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste coroborand manifestarile clinice cu analizele de laborator si examenul histopatologic al biopsiei intestinale, obtinuta prin endoscopie digestiva superioara si examen histopatologic", mai spune medicul specialist in boli de nutritie si diabet Simona Berbece.
Potrivit studiilor, 1% din populatie sufera de intoleranta la gluten. In literatura medicala de specialitate, faptul ca organismul manifesta reactii adverse fata de proteina care se regaseste in paine poarta denumirea de boala celiaca.
Medicul specialist in boli de nutritie si diabet, Simona Berbece, explica principalele reactii ale organismului in cazul intolerantei la gluten.
"Consumul de gluten de catre persoanele intolerante duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire, conditie numita enteropatie glutenica. Ea se poate manifesta, potrivit medicilor nutritionisti, la rudele de gradul I ale persoanelor care sufera de aceasta afectiune. De asemenea, o mare predispozitie sa manifeste intoleranta la gluten o au si persoanele care sufera de diabet zaharat de gradul I.
Pentru a depista aceasta boala este necesara efectuarea unui set de analize destul de complexe. "Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste coroborand manifestarile clinice cu analizele de laborator si examenul histopatologic al biopsiei intestinale, obtinuta prin endoscopie digestiva superioara si examen histopatologic", mai spune medicul specialist in boli de nutritie si diabet Simona Berbece.
O boala fara tratament
In momentul de fata nu exista un tratament adecvat prin care efectele asupra organismului ale intolerantei la gluten sa fie diminuate.
Cea mai eficienta masura prin care putem scapa de problemele generate de aceasta afectiune este excluderea glutenului din alimentatie. Astfel, persoanele amatoare de produse de panificatie trebuie sa renunte la ele.
Cititi si:
Cartier de lux cu strazi pline de gropi si noroi. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro