Propunerea care uimeste Europa. Se destrama Catalonia din cauza referendumului pentru independenta?
> Conceputa initial ca o replica satirica a programului cu care independentistii catalani s-au prezentat la recentul scrutin regional pe care au reusit sa-l si castige, textul respectiv a inceput sa fie discutat la modul din ce in ce mai serios, punand bazele unei posibile forme de protest real. Asta pentru ca, si acum, a ramas perfect si totalmente nerezolvata dilema fundamentala pusa de Declaratia de Independenta anuntata de Parlamentul catalan, sursa tuturor tensiunilor, visurilor, sperantelor, acuzelor si interdictiilor formale, a luptei subterane care continua intre grupurile de populatie ale caror aspiratii se antagonizeaza in continuare. Este, pe fond, o demonstratie a faptului ca formulele clasice de rezolvare a conflictelor nu au prevazut asemenea rezolvari tocmai fiindca s-a crezut orbeste doar in faptul ca singura solutie avea sa fie adusa de o dezvoltare economica ce avea sa fie automat impartita in mod egal intre regiuni si avea sa fie resimtita practic de toti cetatenii din "statele bunastarii".
>
Conceputa initial ca o replica satirica a programului cu care independentistii catalani s-au prezentat la recentul scrutin regional pe care au reusit sa-l si castige, textul respectiv a inceput sa fie discutat la modul din ce in ce mai serios, punand bazele unei posibile forme de protest real. Si care, la limita, ar putea redeschide "chestiunea Catalana", dar intr-un sens invers, totul pornindu-se de la continuarea aplicarii rationamentului auto-determinarii dar, de data aceasta, in favoarea iesirii unei sub-regiuni din Catalonia eventual independenta... Numele este un neologism format din alaturarea cuvintelor Tarragones si Barcelona, cele doua orase principale din zona de coasta a Cataloniei, in fapt una dintre cele mai prospere si important-strategice nu numai ale Cataloniei, ci si ale intregii Spanii. De aici a inceput si nemultumirea, transformata in scandal care deja divizeaza societatea catalana, caci actualul sistem electoral in virtutea carora s-au organizat alegerile da o mai mare pondere regiunilor rurale, mai sarace dar evident mult mai nationaliste, in defavoarea celor cosmopolite si industrializate.
Asta a facut posibil ca, in urma calculelor post-electorale, pro-independentistii (de departe majoritari in cele doua zone rurale, Gerona si Lleida) sa castige alegerile prin obtinerea unui numar important de locuri, chiar daca adeptii pastrarii unitatii nationale avusesera mai multe voturi.
Repet, povestea a fost lansata ca o ironie bine argumentata la adresa platformei politice a patridelor independentiste, dar, in climatul din Spania, lucrurile s-ar putea schimba rapid si, in acest caz, in Barcelona, motorul economic al intregii regiuni, este posibil sa fie generata o miscare politica reala condusa de liderii unionisti. In petitia respectiva se anunta faptul ca Barcelona si Tarragones, alaturi de intreaga regiune, sufera deja de pe urma "deficitului fiscal", afirmandu-se ca semnatarii sai "au dreptul sa se constituie in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro