Propunere periculoasa. Huiduitul la proteste ar putea fi sanctionat cu inchisoare de la 3 luni la un an

Propunere periculoasa. Huiduitul la proteste ar putea fi sanctionat cu inchisoare de la 3 luni la un an

Exemple de propuneri controversate de modificare a legilor politiei: Propunerea de incriminare si pedepsire cu inchisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a "intrebuinta cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene" la adresa organelor de ordine este atat de larga si de vaga incat orice gest sau cuvant dezagreat de un politist poate fi calificat drept comportament infractional (infractiunea de ultraj).

acum 77 luni (7 Nov 2017)

>

APADOR-CH a transmis Ministerului Afacerilor Interne o serie de comentarii pe marginea proiectelor de modificare a legilor din domeniul ordinii publice, aflate in dezbatere pe site-ul ministerului. Modificarile propuse la Legea 61/1991 (a ordinii si linistii publice), la Legea 218/2002 (a politiei) si la OUG 104/2001 (a politiei de frontiera) sunt pe alocuri de natura sa incalce drepturi si libertati sau permit, prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea sa le faca la adresa cetateanului.

Exemple de propuneri controversate de modificare a legilor politiei: Propunerea de incriminare si pedepsire cu inchisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a "intrebuinta cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene" la adresa organelor de ordine este atat de larga si de vaga incat orice gest sau cuvant dezagreat de un politist poate fi calificat drept comportament infractional (infractiunea de ultraj). Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de politist drept "cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare", astfel ca toate persoanele participante la acea adunare publica pot deveni autori ai infractiunii de ultraj. Amenintarea este o fapta mai grava decat "jignirea" si de aceea sanctionarea penala a celui care ameninta un politist se justifica prin pericolul unei astfel de fapte. Introducerea unui nou caz de privare de libertate - "retinere administrativa" - adica posibilitatea ca politistul sa ii interzica unei persoane sa paraseasca un anumit spatiu, desi in legea politiei avem deja procedura "conducerii administrative" la sectie care este o masura similara. O astfel de reglementare, in mod vadit lacunara, nu poate fi folosita ca temei pentru privarea de libertate a unei persoane, ca atare APADOR-CH a cerut eliminarea acestei propuneri din Legea 218/2002. Introducerea unei notiuni vagi precum "pozitie inofensiva" pe care o persoana care face obiectul cercetarii politienesti ar trebui sa o adopte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro