Propunere halucinanta: Judecatorii - actionari si asociati la firme

Comisia numarul 1 a CSM a intentionat sa modifice legile judiciare in asa fel incat sa anuleze incompatibilitatile si conflictele de interese vitale pentru bunul mers si transparenta actului de justitie. Mecanismul prin care s-ar fi anihilat incompatibilitatile si conflictele de interese Prima problema pe care Comisia 1 a CSM a vrut sa o transeze a fost modificarea legislatiei pentru ca magistratii sa ocupe functii de conducere, administrative sau de control in societati civile sau comerciale, inclusiv in banci sau in societati de asigurare ori financiare. Schema controversata de promovare Comisia a mai avut pe ordinea de zi doua teme importante: una viza modificari legislative care sa permita sefilor de instante sa compuna completele de judecata si sa mute judecatorii dintr-o sectie in alta, unde considera ca este necesar, pretextul putand fi volumul de munca.

acum 90 luni (29 Jul 2015)

Comisia numarul 1 a CSM a intentionat sa modifice legile judiciare in asa fel incat sa anuleze incompatibilitatile si conflictele de interese vitale pentru bunul mers si transparenta actului de justitie.

Daca modificarile propuse de Comisia numarul 1 a CSM ar deveni realitate, nu ar mai fi decat un pas pana la situatia in care, invocandu-se modelul norvegian, judecatorii sa poata ocupa functii de conducere intr-un partid politic.

Mecanismul prin care s-ar fi anihilat incompatibilitatile si conflictele de interese

Prima problema pe care Comisia 1 a CSM a vrut sa o transeze a fost modificarea legislatiei pentru ca magistratii sa ocupe functii de conducere, administrative sau de control in societati civile sau comerciale, inclusiv in banci sau in societati de asigurare ori financiare. Mai mult, ca sa fie convingatoare argumentarea pentru schimbarea legislatiei, Directia Afaceri Europene a CSM a fost pusa sa faca un studiu despre ce alte functii publice si private pot ocupa magistratii din unele tari europene.

In Danemarca, magistratii pot ocupa functii separat de cea judiciara, putand fi membri ai unor organisme publice sau private, in companii nationale, dar pot ocupa si pozitia de membru al unei comisii de arbitraj sau de solutionare a litigiilor in afara instantelor de judecata. In ambele state exista conditionalitati, dar din rezumatul care ar fi convenit unor membri ai CSM - spun sursele noastre - rezulta posibilitatea ca magistratii sa ocupe functii in societati private sau functii de conducere in partide politice fara conditionalitati stricte care sa fie si respectate.

Daca in Danemarca si Norvegia sunt permise aceste oportunitati pentru magistrati, de ce n-ar fi si in Romania? Daca avem obligatia sa ne aliniem practicilor europene, de ce n-am alege ce ne convine si am aplica si in Romania? Nu conteaza, insa, ca Romania este cea mai corupta tara a UE, in timp ce in Norvegia si Danemarca incidenta infractiunilor de cor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro