Promisiunile lui Liviu Dragnea. Nu am crezut in basme nici cand eram copil | OPINIE

In basme este vorba despre cai care mananca jaratec si zboara, in realitatea postelectorala romaneasca este vorba despre un program de guvernare mai ceva ca-n basme, care promite numai sa dea, fara sa ia (desi s-a dovedit ca acest lucru este fals, zeci de mii de romani vor pierde bani de pe urma sa, cei cu salarii mari, in prima faza). Daca in basme eroul actiona pentru binele supusilor, aici este vorba despre acapararea puterii totale, despre gratierea faptelor penale si despre dorinta imensa de a fi nu numai validat ca sef suprem, ci si de a fi iubit ca un conducator suprem.

acum 37 luni (21 Jan 2017)

Dupa ce studiase un numar impresionant de basme rusesti, a ajuns la concluzi ca ca toate seamana intre ele, ca structura lor este asemanatoare, identificand 32 de tipuri.

Scheletul oricarui basm contine obligatoriu trei elemente, spune el: o situatia initiala de echilibru, echilibru care este pus in pericol de un element al raului. Ganditi-va la (aproape) orice ati citit in copilarie, la actiunile lui Fat Frumos, la merele de aur lipsa si veti vedea imediat ca asa este (cu exceptia notabila a basmului "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte", unde eroul nu restabileste armonia, ci moare). Situatia initiala de echilibru este periclitata de un element al raului. Ma refer la presupusa lipsa a celor 10 miliarde de lei din buget, elementul rau fiind, desigur, Guvernul Ciolos, zmeul din basme, pentru ca orice Fat Frumos are nevoie de un zmeu, altfel cu cine s-ar compara? Daca nu ar fi fost aceasta, s-ar fi gasit cu siguranta o alta problema, legata de "greaua mostenire" sau nu, o problema grava, pe care nimeni nu o poate rezolva, nimeni cu exceptia unui erou inzestrat, un erou care are instrumente aproape magice. In basme este vorba despre cai care mananca jaratec si zboara, in realitatea postelectorala romaneasca este vorba despre un program de guvernare mai ceva ca-n basme, care promite numai sa dea, fara sa ia (desi s-a dovedit ca acest lucru este fals, zeci de mii de romani vor pierde bani de pe urma sa, cei cu salarii mari, in prima faza).

Eroii nu se sperie insa de nicio problema si o rezolva. Si in cazul nostru, Fat Dragnea Frumos a promis ca se va rezolva, ca este grav, dar un este nu capat de taram fermecat, ca va realiza ce a promis. A folosit chiar, asa cum folosesc eroii din basme, persoana intai singular, pentru ca eroul inzestrat cu asemenea calitati nu are nevoie de adjutanti, de secunzi, care mai mult l-ar incurca. Peste numai patru zile, acesta se va dezbate si se va adopta in Guvern, apoi va trece fara niciun fel de problema ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro