Proiectul unicat prin care apicultorii din Ialomita si-au salvat afacerile: 100 de tone de miere au ajuns direct in Spania
Utiliazejele de procesare a mierii din "Casa Mierii" sunt de ultima generatie FOTO: Madalin Sofronie Unitate de procesare unicat in Romania Pentru a nu mai fi la mana marilor procesatori din domeniul apiculturii, producatorii de miere cooperatisti din Ialomita au decis sa-si infiinteze singuri o unitate unde sa-si proceseze singuri produsele apicole extrase din stupii lor.
Cooperativa agricola a apicultorilor
Ideea apicultorilor ialomiteni de a avea o "Casa a mierii" a aparut cu aproximativ opt ani in urma, mai exact in anul 2009, cand s-a infiintat Cooperativa Agricola "Casa Mierii" Ialomita.
Cel care a reusit sa-i determine pe producatorii de miere din intreg judetul sa se asocieze intr-un grup de producatori recunoscut la nivel national a fost Nelu Cucu, actualul presedinte al Cooperativei, fost economist si apicultor de peste 25 de ani.
Initiativa sa a dat roade, iar astazi, cooperativa sa are peste 100 de membri din intreg judetul Ialomita. Cel mai important a fost faptul ca oamenii au putut vedea cu ochii lor cat de usor se pot accesa fondurile europene facand parte dintr-un astfel de grup. Si-au dezvoltat stupinele, au putut sa-si cumpere ustensile performante folosite in apicultura de occientali" declara Nelu Cucu, presedintele Cooperativei Agricole "Casa Mierii" din judetul Ialomita.
Utiliazejele de procesare a mierii din "Casa Mierii" sunt de ultima generatie FOTO: Madalin Sofronie
Unitate de procesare unicat in Romania
Pentru a nu mai fi la mana marilor procesatori din domeniul apiculturii, producatorii de miere cooperatisti din Ialomita au decis sa-si infiinteze singuri o unitate unde sa-si proceseze singuri produsele apicole extrase din stupii lor.
In 2013, in localitatea Ciulnita, aflata la 7 kilometri de Slobozia, a fost construita prima fabrica de procesare a mierii din Romania, detinuta exclusiv de producatori.
Inainte de a ajunge pe rafturile marilor magazine, mierea este supusa testelor de laborator FOTO: Madalin Sofronie
"A fost dorinta producatorilor de a-si valorifica mai bine propria productie, pentru ca ei au constatat faptul ca multi dintre procesatori au facut bani frumosi din mierea produsa de ei. Asa ne-a venit ideea d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro