Proiectul privind datele personale. Carmen Dan: Prevede un mecanism de preventie

Proiectul privind datele personale. Carmen Dan: Prevede un mecanism de preventie

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a raspuns criticilor venite din partea deputatului PNL Pavel Popescu, care a acuzat-o ca vrea sa elimine din proiectul de lege responsabilitatea statului fata de cetatean in cazul unor erori cu privire la datele personale. In schimb, pentru firmele care incalca regulile, sanctiunile raman cele stabilite de regulamentul european, respectiv amenzi administrative de pana la 20 de milioane de euro sau de pana la 4% din cifra de afaceri mondiala totala anuala a exercitiului financiar anterior, luandu-se in calcul cea mai mare valoare.

acum 29 luni (24 Apr 2018)

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a raspuns criticilor venite din partea deputatului PNL Pavel Popescu, care a acuzat-o ca vrea sa elimine din proiectul de lege responsabilitatea statului fata de cetatean in cazul unor erori cu privire la datele personale.

Carmen Dan a afirmat ca propunerea legislativa privind masuri de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date nu a facut altceva decat sa puna in acord legislatia nationala cu o Directiva europeana si a infirmat ca prin acest act normativ statul nu va putea fi sanctionat in cazul unor erori cu privire la datele personale. Acest proiect de lege prevede un mecanism de preventie, astfel incat atunci cand se constata o eventuala abatere sa se instiinteze si sa se intocmeasca un plan de masuri in asa fel incat acea abatere sa fie corectata". Proiectul de lege a fost depus miercuri la Senat, urmand sa fie dezbatut in regim de urgenta, inaintea termenului de intrare in vigoare al GDPR, din 25 mai 2018. Printre acestea se afla si interzicerea prelucrarii datelor genetice, biometrice sau a datelor privind sanatatea, in scopul unui proces decizional automatizat sau pentru crearea de profiluri este interzisa cu exceptia prelucrarilor efectuate de catre sau sub controlul autoritatilor publice, in limitele puterilor ce le sunt conferite prin lege si in conditiile stabilite de legile speciale care reglementeaza aceste materii, care sa prevada si garantii adecvate pentru persoana vizata", se arata in expunerea de motive.

Amenzi mai mari pentru firmele private

Initiatorii propun ca institutiile publice sa fie sanctionate cu mustrare sau amenda de 200.000 de lei, daca incalca regulamentul, in timp ce angajatii statului pot primi o sanctiune de numai 100.000 de lei. In schimb, pentru firmele care nu respecta noile reguli, sanctiunea va fi reprezentata de a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro