Proiectul FMI-ului european, cel mai concludent exemplu pentru ce ar putea insemna Europa cu doua viteze

Proiectul FMI-ului european, cel mai concludent exemplu pentru ce ar putea insemna Europa cu doua viteze

Mai stie presedintele SUA ca cine este mai competitiv / cine exporta mai mult decat importa are puterea, pune peste asta faptul ca Germania aloca in 2015 un procent de 1,2% din PIB pentru cheltuieli de aparare (analog altor tari importante din NATO, nerespectand angajamentul de 2% din PIB - SUA aloca in 2015 un procent de 3,3% din PIB) si decide o schimbare de paradigma in relatia cu tarile NATO si cu principalii parteneri comerciali. Da, este vorba despre fondul de 500 miliarde euro aferent DOAR tarilor din Zona Euro pentru a stopa efectelor crizelor de lichiditate/solventa fiscala cu care acestea se confrunta (au fost ajutate deja Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Cipru) sau cu care s-ar putea confrunta (de aici fiind finantate programe de ajustare la nivel macroeconomic, recapitalizarea bancilor cu probleme, linii de asistenta financiara precum si facilitati de finantare pentru piata primara/secundara).

acum 88 luni (21 Mar 2017)

>

Scria Adevarul aici despre intalnirea rece dintre Merkel si Trump aratand inca din titlu ca aceasta intrevedere nu prevesteste nimic bun pentru Uniunea Europeana. Pe langa argumentele aduse in articol, mai prezint si eu aici cateva pentru ca in final sa analizez succint o informatie ce are legatura cu viziunile diferite dintre Germania si SUA asupra evolutiilor economice globale - propunerea privind crearea FMI-ului European.

Poate va intrebati de ce era presedintele SUA Donald Trump suparat si de ce nu a dat mana in fata fotoreporterilor cu cancelarul Germaniei Angela Merkel? In viziunea exprimata in program, acest nou tip de protectionism ar conduce la cresterea veniturilor bugetare ale SUA prin introducerea unei taxe de 20% asupra importurilor, cresterea subventiilor acordate exportatorilor americani (din sumele obtinute prin taxarea importurilor), regim fiscal relaxat pentru companiile americane care isi aduc capacitatile productive inapoi in SUA, crearea de locuri de munca si stimularea economiei. Chiar daca de 6 ori mai mic decat deficitul balantei comerciale a SUA pe relatia cu China, minusul pe balanta comerciala cu UE si cu celelalte tari/blocuri comerciale reprezinta un motiv de ingrijorare pentru Trump, presedinte ce propune SUA deficit zero in relatiile cu principalii parteneri comerciali.

Se mai uita Donald Trump pe cifrele furnizate de consilieri si vede ca Germania are un surplus de cont curent (relatie globala) de 252 miliarde euro in 2015 (8,3% din PIB-ul Germaniei), o suma cu 45% mai mare decat surplusul de cont curent inregistrat in 2007. Mai stie presedintele SUA ca cine este mai competitiv / cine exporta mai mult decat importa are puterea, pune peste asta faptul ca Germania aloca in 2015 un procent de 1,2% din PIB pentru cheltuieli de aparare (analog altor tari importante din NATO, nerespectand angajamentul de 2% din PIB - SUA aloca in 2015 un procent de 3,3% din PIB) si decide o schimbare de paradigma in relat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro