Proiectul de modificare a Codului de Procedura Penala, dezbatut, marti, in Comisia Juridica

Comisia Juridica a Senatului discuta, marti, propunerea de modificare a Codului de Procedura Penala, intiata de senatorul PSD Serban Nicolae, care prevede ca inculpatii arestati preventiv sa nu fie incatusati, decat daca au savarsit infractiuni de violenta, informeaza Mediafax. Potrivit expunerii de motive la propunerea legislativa, prin noul Cod de procedura penala au fost revizuite masurile preventive in sensul in care, pe de o parte, limitarile de circulatie, in tara si localitate, au fost incluse in controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, iar pe de alta parte, a fost introdusa masura arestului la domiciliu. Intrebat cum poate proiectul sau legislativ sa protejeze o ancheta penala de posibile tenative de distrugere de probe, de influentare a martorilor sau a actului de justitie din partea unor inculpati, Nicolae a raspuns ca toata plaja de infractiuni ce vizeaza influentarea actului de justitie este sanctionata si in prezent de normele penale, dar si in proiectul sau legislativ.

acum 58 luni (21 Apr 2015)

Comisia Juridica a Senatului discuta, marti, propunerea de modificare a Codului de Procedura Penala, intiata de senatorul PSD Serban Nicolae, care prevede ca inculpatii arestati preventiv sa nu fie incatusati, decat daca au savarsit infractiuni de violenta, informeaza Mediafax.

Astfel, senatorul PSD Serban Nicolae a depus la inceputul anului o propunere legislativa pentru modificarea Codului de Procedura Penala, care prevede ca inculpatul arestat preventiv nu este incatusat sub nicio imprejurare, cu exceptia infractiunilor prin violenta si se introduce, ca masura preventiva, "arestul sever".

Citeste si: Senatorul PSD Serban Nicolae: Coruptia nu se pedepseste cu arestul

Proiectul s-a aflat din ianuarie in consultare publica la Senat si a fost trimis din 16 decembrie 2014 la Guvern si la Consiliul Legislativ pentru un punct de vedere.

Propunerea legislativa prevede modificarea articolului 202, alineatul 4, din Codul de Procedura Penala, prin care arestarea preventiva se face doar in doua forme, arestul la domiciliu si arestul sever, cel din urma fiind in centre specializate, si doar pentru fapte grave.

De asemenea, la articolul 208, se adauga un nou paragraf, pottrivit caruia inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile preventive prevazute la articolul 202 alineatul 4, nu este incatusat in nicio imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse.

Potrivit expunerii de motive la propunerea legislativa, prin noul Cod de procedura penala au fost revizuite masurile preventive in sensul in care, pe de o parte, limitarile de circulatie, in tara si localitate, au fost incluse in controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, iar pe de alta parte, a fost introdusa masura arestului la domiciliu.

In acest context, potrivit initiatorului proiectului, propunerea legis... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro