"Proiectul de lege privind securitatea cibernetica nu se adreseaza persoanelor fizice". Vezi cine face aceste precizari
Activitatea SNSC va fi coordonata la nivel strategic de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii iar coordonarea unitara a activitatilor sistemului va fi realizata de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, format din reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului pentru Societatea Informationala, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, precum si secretarul CSAT.
Adoptarea proiectului de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei a fost motivata de necesitatea asigurarii unui cadru legal in fata amenintarilor cibernetice, din ce in ce mai complexe si mai dese si care pot afecta securitatea nationala, nicidecum impotriva limitarii libertatilor individuale si a dreptului la libera exprimare garantat de Constitutie, precizeaza Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat, scrie Agerpres. 580/ 2014 privind securitatea cibernetica a Romaniei nu se adreseaza persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile legii se aplica 'persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice'", se arata intr-un comunicat al acestei comisii remis sambata AGERPRES.
"Acesti detinatori de infrastructuri cibernetice opereaza cu baze de date complexe, unele de interes national, iar aceasta lege ii obliga, practic, sa protejeze aceste informatii si sa asigure sprijinul necesar la solicitarea motivata a structurilor care opereaza in domeniul securitatii cibernetice", sustine comisia.
Senatul a adoptat vineri, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica (SNSC), acesta reunind autoritatile si institutiile publice cu responsabilitati si capacitati in domeniu.
Potrivit proiectului de lege, autoritatile si institutiile publice din SNSC colaboreaza cu detinatorii de infrastructuri cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociatiile profesionale si organizatiile neguvernamentale.
Activitatea SNSC va fi coordonata la nivel strategic de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii iar coordonarea unitara a activitatilor sistemului va fi realizata de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, format din reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerulu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro