Proiect: Spitalele vor avea propriul compartiment sau sectie de boli infectioase

Proiect: Spitalele vor avea propriul compartiment sau sectie de boli infectioase

Alaturi de rezistenta la antibiotice si aparitia infectiilor cu Clostridium difficile, acest consum crescut cu antibiotice determina consecinte financiare, reprezentate de costuri ridicate legate de excesul de antibiotice si de necesitatea de a trata efectele acestuia", se mai arata in referat. Proiectul de Ordin mai prevede ca sectia/compartimentul de boli infectioase va cuprinde: saloane cu 1-2 paturi, cu grup sanitar propriu, baie/dus propriu, chiuveta proprie cu distribuitor de sapun lichid si de prosop de hartie, distribuitoare de dezinfectant la intrarea in salon si la fiecare pat si ca aceste saloane nu vor putea fi folosite in scopul spitalizarii VIP sau pentru internari cu coplata.

acum 74 luni (20 Dec 2016)

Ordinul pentru aprobarea infiintarii sectiilor/compartimentelor de boli infectioase in cadrul tuturor spitalelor in vederea izolarii bolnavilor infectati cu germeni multirezistenti la tratamentul antibiotic a fost pus in dezbatere publica marti de catre Ministerul Sanatatii (MS).

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului, este nevoie de aceste compartimente intrucat rezistenta bacteriana la antibiotice a devenit una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii publice la nivel mondial, fiind determinata de doi factori principali: utilizarea antibioticelor in exces si eronat si trecerea germenilor rezistenti de la o persoana infectata sau colonizata cu acestia la o alta persoana, in lipsa aplicarii unor masuri de limitare a circulatiei acestor germeni.

"In tara noastra aceasta problema este amplificata de consumul de antibiotice extrem de ridicat, Romania fiind pe locul doi in Europa in cea ce priveste consumul de antibiotice raportat la numarul de locuitori. Alaturi de rezistenta la antibiotice si aparitia infectiilor cu Clostridium difficile, acest consum crescut cu antibiotice determina consecinte financiare, reprezentate de costuri ridicate legate de excesul de antibiotice si de necesitatea de a trata efectele acestuia", se mai arata in referat.

Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sanatatii, compartimentele/sectiile de boli infectioase vor fi localizate in incinta principala a spitalelor, de regula la capatul unui etaj. Capacitatea acestui compartiment va fi de regula 1-3 la suta din totalul de paturi ale spitalului, cu un minim de sase paturi", se arata in normele de aplicare a Ordinului.

"Pacientii vor fi grupati in acelasi salon daca sunt infectati/colonizati cu acelasi microorganism multirezistent si vor fi ingrijiti de medic de boli infectioase, de medicii curanti din sectiile de unde provin si de personal mediu si auxiliar special dedicat acestor structuri.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro