PROIECT Romanii care nu se prezinta la controalele medicale ar putea fi nevoiti sa achite costul tratamentelor. Pacient: "E atentat la drepturile omului"

PROIECT Romanii care nu se prezinta la controalele medicale ar putea fi nevoiti sa achite costul tratamentelor. Pacient:

Propunerea legislativa, printre ai carei initiatori se numara co-presedintele PNL, Alina Gorghiu si Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, a starnit deja controverse in randul asociatiilor de pacienti care arata ca, in lipsa unei dezbateri, o astfel de lege poate fi catalogata ca "un atac la drepturile omului". Bonusuri pentru cei care se prezinta la medic Astfel, in Contractul cadru se va prevedea posibilitatea unor stimulente financiare sub forma unei rambursari din FNUASS a unor sume, daca beneficiarii isi mentin starea de sanatate, banii urmand a fi virati intr-un cont de economii de sanatate, banii putand fi folositi strict pentru servicii de sanatate.

acum 92 luni (6 Feb 2016)

Propunerea legislativa, printre ai carei initiatori se numara co-presedintele PNL, Alina Gorghiu si Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, a starnit deja controverse in randul asociatiilor de pacienti care arata ca, in lipsa unei dezbateri, o astfel de lege poate fi catalogata ca "un atac la drepturile omului".

Concret, proiectul propune introducerea unui program multianual de preventie, intocmit de Agentia Nationala de Preventie in Sanatate, o structura ce urmeaza sa fie infiintata si care se va afla sub coordonarea Ministerului Sanatatii. La implementarea proiectului vor participa, pe langa expertii agentiei, medici care fac parte din societatile medicale, se arata in documentul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, semnat de 128 de parlamentari.

Potrivit documentului citat, un minim de 10% din suma alocata Sanatatii, ar trebui directionat catre programele de preventie dezvoltate de ANPS, la care participarea nu este una obligatorie. "O pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10 sau 20% fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin Contractul cadru", sustin parlamentarii.

"El poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate", se mai arata in document, care prevede si bonusuri pentru cei care reusesc sa isi mentina o stare de sanatate buna. Acelasi document, care aduce in prim plan asigurarile private de sanatate, prevede si obligatia cetatenilor de a participa la competitii sportive.

Bonusuri pentru cei care se prezinta la medic

Astfel, in Contractul cadru se va prevedea posibilitatea unor stimulente financiare sub forma unei rambursari din FNUASS a unor sume, daca beneficiari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro