Proiect PSD-PNL: Jandarmeria va primi puteri sporite, de cercetare judiciara, perchezitionari si conducere la sediu

Proiect PSD-PNL: Jandarmeria va primi puteri sporite, de cercetare judiciara, perchezitionari si conducere la sediu

"Nu de putine ori, personalul Jandarmeriei a fost subiectul unor plangeri ale cetatenilor ca urmare a exercitarii, asa-zis abuzive, a drepturilor mentionate (...), care au avut ca rezultat crearea unui disconfort psihic al acestora cauzat de necesitatea prezentarii in fata organelor de urmarire penala, cu repercusiuni in indeplinirea normala a atributiilor de serviciu", scrie in expunerea de motive.

acum 35 luni (31 Mar 2017)

Initiatorii sustin ca actuala lege este neclara si nu acorda explicit aceste puteri, ci doar implicit, motiv pentru care jandarmii au trebuit sa dea explicatii din cauza unor "asa-zise abuzuri". Astfel, ministrul Afacerilor Interne, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemneaza jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale politiei judiciare, care vor putea intreprinde actiuni de cercetare.

Pe langa puterea de a legitima persoane, jandarmii ar putea, prin aceasta lege, si sa "stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori despre care exista suspiciuni rezonabile ca pregatesc sau au comis o fapta ilegala"

Proiectul permite ca jandarmii sa invite la sediul unitatilor/structurilor Jandarmeiri Romane persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor, dar si sa ii "conduca", in caz de nevoie.

O noua prerogativa ar fi oprirea si controlul vehiculelor, jandarmii urmand sa poata sa perchezitioneze vehicule, dar si sa efectueze inregistrari audio-video ale persoanelor, pentru a le pune la dispozitia organelor judiciare, in special in cazul unor adunari mari de oameni, precum proteste sau competitii sportive.

Proiectul prevede si ca Jandarmeria Romana poate selectiona si pregati pentru nevoile proprii rezervisti voluntari in limita posturilor prevazute in statele de organizare, aprobate potrivit competentelor, ei urmand sa aiba calitatea de militari.

"In forma initiala a legii in discutie, in vigoare la aceasta data, s-a omis introducerea, in mod expres, a unor drepturi si obligatii ale personalului Jandarmeriei ce constau, in principal, in desfasurarea unor activitati care sunt complementare atributiilor specifice prevazute de lege si, fara de care, acestea nu pot fi indeplinite", spun initiatorii.

Ei atrag atentia asupra faptului ca, de multe ori, jandarmii a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro