Proiect PSD: cei care nu isi platesc amenzile pot ajunge la inchisoare

Proiect PSD: cei care nu isi platesc amenzile pot ajunge la inchisoare

Asta in contextul in care, in 2017, Jandarmeria a dat 141.173 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 37 de milioane de lei, iar Politia Romana a incheiat procese-verbale pentru 3,2 milioane de amenzi (ordine publica si circulatie) in cuantum de peste 1 miliard de lei. Mai multe zeci de parlamentari propun ca acest termen de achitare sa fie majorat la 15 zile, lucru care va conduce la "cresterea incasarilor la buget si la degrevarea instantelor de judecata de cauzele avand ca obiect contestarea sanctiunilor contraventionale primite".

acum 54 luni (12 Jun 2018)

Romanii care nu-si platesc amenzile si cei care nu ispasesc pedepsele de munca in folosul comunitatii ar putea ajunge dupa gratii pana la 2 ani. Asa arata un proiect de lege semnat de peste 50 de senatori si deputati PSD si un deputat UDMR. In expunerea de motive, initiatorii - printre care se afla si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan - arata ca este nevoie de o astfel de lege deoarece majoritatea amenzilor contraventionale nu sunt achitate de cei care le-au primit.

"Incalcarea unei hotarari judecatoresti, de a plati amenda sau de a efectua prestarea unei activitati in folosul comunitatii, nu are in acest moment nicio repercusiune asupra celui sanctionat.

Initiatorii sustin ca in acest moment gradul de achitare al amenzilor primite de persoanele fizice care au incalcat legi din domeniul circulatiei este de numai 25 la suta, la nivelul intregii tari.

Asta in contextul in care, in 2017, Jandarmeria a dat 141.173 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 37 de milioane de lei, iar Politia Romana a incheiat procese-verbale pentru 3,2 milioane de amenzi (ordine publica si circulatie) in cuantum de peste 1 miliard de lei. Avand in vedere aceste cifre, un calcul sumar ne arata ca o suma serioasa ramane neincasata de catre stat de la contravenienti. Practic, valoarea totala a amenzilor neachitate de cei care incalca reglementarile in domeniul circulatiei sau ordinii publice se ridica la 787 milioane de lei, la nivelul anului 2017.

Cercul vicios

Trebuie mentionat ca, in acest moment, in caz de neachitare a sanctiunii contraventionale cu amenda autoritatile au posibilitatea de inlocuire a pedepsei amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii. Sunt sanctionate contraventional ori administrativ in mod constant, insa aceste sanctiuni raman doar niste cifre, nu se platesc, iar contra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro