PROIECT O noua masura pentru dezvoltarea invatamantului dual. Cum vrea statul sa-si pregateasca mai multi meseriasi
In prezent, Romania are aproximativ 51 de mii de elevi incadrati in sistemul de invatamant profesional, o cifra de aproape 6 ori mai mica fata de cat era in urma cu 22 de ani. Practic, ele nu au forta de a angaja 10 oameni, ci doar 2-3, mai ales daca vorbim de afacerile mici" a declarat pentru Adevarul, Florin Jianu, membru al Consilului Intreprinderilor Mici si MIjlocii din Romania "Ne uitam la criza de fortei de munca calificate si la deficitul de munca care este de 60.00 de locuri de munca.
De aceea, camerele de comert si asociatiile patronale au venit cu initativa de a face structuri asociative. Insa eu ca firma poate nu am nevoie de 12 de strungari, ci doar de 5 strungari.
Ce este invatamantul dual
Invatamantul dual se organizeaza pentru dobandirea de cunostinte, deprinderi si competente, preponderent pentru ocuparea unui loc de munca, pentru calificari profesionale de nivel 3, 4 si 5, conform Cadrului national al calificarilor.
Acest tip de invatamant este consfintit in urma contractului individual de pregatire practica, incheiat intre elev, respectiv parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului minor, operatorul economic si unitatea de invatamant. Contractul stabileste drepturile si obligatiile partilor, potrivit prevederilor din metodologia elaborata de Ministerul Educatiei. A crescut numarul elevilor din Scoala Profesionala, dar nu suficient de repede si fara o perspectiva optimista. Faptul ca exista cateva Scoli Profesionale de succes, dar private (exemplu Scoala profesionala Kronstadt, de la Brasov, organizata de nemti), ne arata cauza proastei functionari a Scolii profesionale romanesti. Nu lipsa de interes a elevilor, ci lipsa unei arhitecturi institutionale si curriculare care sa duca elevii EXACT la competentele cerute de angajator", a afirmat Stefan Vlaston, presedintele asociatiei EDU CERE.
De ce s-a ajuns aici?
In prezent, Romania are aproximativ 51 de mii de elevi incadrati in sistemul de invatamant profesional, o cifra de aproape 6 ori mai mica fata de cat era in urma cu 22 de ani. Asta s-a intamplat pentru ca, in timp ce alte state din Europa (Tarile Nordice, Germania, Marea Britanie, Franta, Polonia) isi consolidau invatamantul profesional, la noi, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu desfiinta in 2004 scolile profesionale, transformandu-le in scoli de arte si meserii.
In consecinta, din 2004 si pana in 2011, numarul de scolari incadrati in invatam... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro