Proiect: Firmele care folosesc muncitori fara contract ar putea fi inchise

Proiect: Firmele care folosesc muncitori fara contract ar putea fi inchise

De exemplu, daca un inspector de munca identifica trei persoane ce lucreaza la negru, angajatorul risca o amenda minima de 30.000 de lei si una maxima de 60.000 de lei.

acum 51 luni (9 May 2017)

Aceasta ar urma sa fie insotita de majorarea drastica a amenzilor si de realizarea unei baze de date cu toti lucratorii din domeniile cu risc mare de munca la negru.

In plus, autoritatile ar urma sa-si intensifice eforturile si in privinta evaziunii: "Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Propunem angajarea unor contracte de performanta pentru ANAF, cu tinte trimestriale si masuri corective automate la derapajele de la tinta stabilita, precum si un program de reducere a muncii la negru", mai este explicat in programul de guvernare.

In prezent, in Codul Muncii este stabilit ca primirea la munca a maximum cinci persoane fara a incheia cu acestea contracte individuale de munca este o fapta ce se pedepseste cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, daca un inspector de munca identifica trei persoane ce lucreaza la negru, angajatorul risca o amenda minima de 30.000 de lei si una maxima de 60.000 de lei.

Primirea la munca a peste cinci persoane fara incheierea de contracte individuale de munca cu acestea este o fapta ce se sanctioneaza fie cu inchisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amenda penala. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro