Proiect controversat in Capitala: mall langa Palatul Stirbei. Schita cladirii care ar putea fi construita in spatele monumentului istoric

Proiect controversat in Capitala: mall langa Palatul Stirbei. Schita cladirii care ar putea fi construita in spatele monumentului istoric

Palatul Stirbei din Capitala FOTO simpara.ro Pana in acest moment, proiectul mall-ului a primit urmatoarele avize: cel al Comisiei Tehnice de Circulatie, avizul Autoritatii Aeronautice civile Romane, avizul Comisiei de Coordonare (PMB), avizul de Oportunitate din partea Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei, toate in anul 2009, dar si avizul Ministerului Culturii, Directia Patrimoniu Cultural (2013), si avizul preliminar de la Primariei Municipiului Bucuresti - Directia Generala Dezvoltare Urbana, din aprilie 2015, prin care se avizeaza PUZ-ul, configuratia edificabilului si indicatorii urbanistici ai proiectului. Unda verde si de la Comisia de Urbanism Proiectul imobiliar a primit unda verde si de la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

acum 93 luni (1 Sep 2015)

In urma cu aproximativ zece ani au avut loc primele discutii despre construirea unor imobile cu cateva etaje pe terenul din spatele Palatului Stirbei, monument istoric situat pe Calea Victoriei din Capitala.

Mostenire de familie

"Povestea a inceput in momentul in care statul a retrocedat terenul mostenitorilor. Acestia l-au vandut mai departe, dar, in momentul in care terenul a fost retrocedat, nu a existat in acel contract nicio clauza care sa specifice faptul ca aici nu are voie sa se construiasca vreun imobil pe o perioada limitata de timp. Concret, intre 2001 si 2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbei, care, ulterior, l-au vandut lui Ovidiu Popescu, un cunoscut om de afaceri din Romania. La acea vreme, revista Forbes estima ca afaceristul ar avea o avere de circa 12 - 15 miliaone de euro.

De asemenea, a fost presedintele Casei de Comert cu produse petroliere Petrolexportimport, cu afaceri de circa 20 de milioane de euro. Dupa moartea afaceristului, Alexandru Popescu, actualul proprietar al Palatului Stirbei, a mostenit, printre altele, si proiectul imobiliar de langa cladirea monument istoric demarat de tatal sau.

Proiectul mall-ului, in linie dreapta

Dupa ani de discutii, proiectul de langa Palatul Stirbei mai are de obtinut doar cateva avize pentru a putea sa capete contur. Odata obtinute, Directia de Urbanism din cadrul Primariei conduse de Sorin Oprescu va decide data la care proiectul va intra pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru a se elibera certificatele necesare lucrarilor.

"Este ilegal din doua motive"

Referitor la proiectul lui Alexandru Popescu, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiului, sustine ca nu este de acord cu demararea lucrarilor in spatele Palatului Stirbei, deoarece noua cladire nu ar face decat sa strice ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro