PROIECT Conditii mai stricte pentru determinarea caracterului stiintific al cartilor scrise de detinuti

PROIECT Conditii mai stricte pentru determinarea caracterului stiintific al cartilor scrise de detinuti

254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate se modifica si se completeaza astfel: "f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate."

acum 49 luni (8 Jul 2016)

Potrivit documentului, dupa ce a scris cartea, detinutul va da o declaratie pe propria raspundere ca el este autorul in timp ce trei evaluatori anonimi vor spune daca este sau nu o lucrare cu caracter stiintific.

Potrivit proiectului de lege pus in dezbatere de Ministerul Justitiei, dupa finalizarea lucrarii, detinutul formuleaza o cerere scrisa conducerii penitenciarului, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru confirmarea caracterului stiintific al lucrarii, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

Mai departe, directorul penitenciarului informeaza CNCS cu privire la existenta unei lucrari elaborate, mentionand domeniul si specializarea universitara si numarul de pagini si solicita comunicarea costurilor evaluarii acesteia.

Materialele, consemnate zilnic intr-un proces verbal

In legatura cu orele de munca pontate ca urmare a elaborarii lucrararii, "evidenta zilnica a activitatii se tine de catre persoana desemnata cu monitorizarea activitatii. In acest sens, la sfarsitul fiecarei zile, persoana privata de libertate prezinta materialele elaborate care vor fi consemnate intr-un proces-verbal, semnat de ambele persoane", se mai arata in proiectul de lege aflat in dezbatere publica si afisat pe site-ul ministerului.

Guvernul a suspendat in 2 februarie, pana la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetata. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate se modifica si se completeaza astfel: "f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro