PROIECT Cei care vor sa devina magistrati vor fi supusi unor teste psihologice

PROIECT Cei care vor sa devina magistrati vor fi supusi unor teste psihologice

De asemenea, ministrul Justitiei vrea ca in noua lege sa fie stipulat ca magistratii suspendati din cauza unor dosare penale sa primeasca "o indemnizatie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie". In cazul in care nu promoveaza examenul nici in cea de-a doua sesiune sau nu se prezinta, in mod nejustificat, auditorul de justitie nu poate fi numit in functia pe care doreste sa o ocupe si are obligatia de a restitui bursa si celelalte cheltuieli de formare profesionala. Licu a ocupat mai bine de doua luni, in perioada 2 februarie - 28 aprilie 2016, functia de procuror general interimar al Romaniei, dupa ce Tiberiu Nitu a demisionat fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce ar fi beneficiat ilegal de coloana oficiala.

acum 49 luni (9 Oct 2016)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca a pus in dezbatere publica un proiect de modificare si completare a legilor justitiei. Punctele fierbinti

Unul dintre cele mai discutate aspecte este cel privind numirea sefilor marilor parchete: Procurorul General, procurorii-sefi DNA si DIICOT, dar si adjunctii celor trei si procurorii-sefi de sectii. In legislatia actuala, ministrul Justitiei propune sefii acestor unitati de Parchet, care sunt numiti de Presedintele Romaniei. Conditia este ca cei care candideaza sa aiba o vechime de 10 ani in functia de judecator sau procuror. Mandatul pe functia de conducere este de 3 ani, iar magistratul poate fi reinvestit o singura data.

Daca se va schimba legea, magistratii care vor sa ocupe posturi de conducere vor trebui sa aiba o vechime mai mare, de 15 ani, iar mandatul lor nu va mai putea fi prelungit decat un an cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Potrivit acestei propuneri mandatul sefilor de Parchete ar urma sa fie de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Fostul ministru al Jusitiei, europarlamentarul Monica Macovei, sustine ca actuala procedura de numire a procurorilor cu functii de conducere trebuie mentinuta. "Nu este vorba de politizare, ci de responsabilitate", sustine aceasta.

"In plus, CSM ia decizii prin vot secret, deci nu se stie cine ce a votat la nicio decizie, nici la deciziile de numiri sau nominalizari si nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru o nominalizare proasta sau daca procurorul cu functie de conducere nominalizat de CSM esueaza", mai sustine Macovei.

O alta noutate care se regaseste in proiectul supus dezbaterii publice este ca presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Curtii Supreme sa aiba mandate de 4 ani, in legea actuala acestea fiind de 3 ani. De asemenea, ministrul Justitiei vrea ca in noua lege sa fie stipulat ca magistrati... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro