Proiect: 15 mai ar putea deveni Ziua ardelenilor

Pe data de 15 mai 1848, pe Campia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de romani, care si-au expus revendicarile nationale, politice, religioase si sociale, pentru ca natiunea romana din Ardeal sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau in aceasta provincie", se mentioneaza in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege depus la Parlament.

acum 42 luni (2 Jun 2017)

Ziua de 15 mai ar putea deveni Ziua ardelenilor, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament de PNL si PMP. Initiatorii sustin ca actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la baza programul revolutiei romane de la 1848, enuntat pe Campia Libertatii de la Blaj, pe 15 mai 1848, potrivit Mediafax. Pe data de 15 mai 1848, pe Campia Libertatii de la Blaj s-au adunat 40.000 de romani, care si-au expus revendicarile nationale, politice, religioase si sociale, pentru ca natiunea romana din Ardeal sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si celelalte natiuni care locuiau in aceasta provincie", se mentioneaza in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege depus la Parlament.

"Dupa cum sublinia si marele om politic salajean Iuliu Maniu, stranepotul lui Simion Barnutiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la baza programul revolutiei romane de la 1848, enuntat pe Campia Libertatii de la Blaj, in ziua de 15 mai 1848.

Potrivit proiectului de lege, sarbatorirea anuala a Zilei ardelenilor poate fi marcata de autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatiile neguvernamentale, reprezentantele Romaniei in strainatate, precum si de institutiile publice de cultura din tara si strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter cultural-artistic si stiintific. Deputatii au adoptat proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie - Ziua Olteniei, initiatorii sustinand ca regiunea este locul de plecare al primei revolutii moderne, Revolutia lui Tudor Vladimirescu si se cuvine marcarea momentului in care Tudor Vladimirescu intra in Bucuresti. Initiatorii sustin ca regiunea este locul de plecare al primei revolutii moderne

Ziua Olteniei va fi sarbatorita, anual, la 21 martie, au decis, marti, deputatii, care au adoptat proiectul de lege cu 213 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 25 de abtineri. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro