Programul "Prima masina" a ratat startul. Ministerul Finantelor vrea sa-i creasca atractivitatea

Programul

De ce nu e atractiv programul Ministerul de Finante arata ca, printre factorii care fac ca acest Program guvernamental sa fie neatractiv pentru al doilea an consecutiv se numara perioada de acordare a creditului de 5 ani, faptul ca aceste conditii de acordare a creditului sunt foarte apropiate de cele ale pietei financiare si pretul de achizitie la prima masina, in Programul "Prima Masina", nu depaseste 50.000 de lei, la care se adauga TVA.

acum 80 luni (17 Jul 2016)

Deputatul PNL Anton Dobos a dorit sa stie care este impactul programului "Prima Masina", dupa primul semestru al anului 2016, precum si prognoza facuta de Ministerul de Finante pana la sfarsitul anului.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Attila Gyorgy, a transmis pe 11 iulie, in raspunsul la intrebarea deputatului PNL, ca, potrivit informatiilor Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, in perioada ianuarie-mai 2016, nu a fost emisa nicio garantie in programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi. De ce nu e atractiv programul

Ministerul de Finante arata ca, printre factorii care fac ca acest Program guvernamental sa fie neatractiv pentru al doilea an consecutiv se numara perioada de acordare a creditului de 5 ani, faptul ca aceste conditii de acordare a creditului sunt foarte apropiate de cele ale pietei financiare si pretul de achizitie la prima masina, in Programul "Prima Masina", nu depaseste 50.000 de lei, la care se adauga TVA.

In 2015 au fost acordate doar 193 de garantii in cadrul programului "Prima Masina", desi statul a alocat garantii de 350 de milioane de lei pentru program, astfel ca doar aproximativ un procent a fost utilizat.

"Actul normativ coreleaza cele doua programe guvernamentale, astfel incat un beneficiar al Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national va putea achizitiona un autoturism nou in cadrul Programului de stimulare a cumpararii de autorurisme noi, folosind facilitatea acordata prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national ("Programul Rabla") pentru justificarea achitarii avansului de minimum 5% din pretul de achizitie a noului autoturism", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Prin aceeasi hotarare, Guvernul a stabilit ca, in 2016, plafonul garantiilor care pot fi emise in cadrul programului "Prima masina" este de 100 de milioane de lei, a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro