Profilul violatorului: analfabet social, frustrat si viclean

Profilul violatorului: analfabet social, frustrat si viclean

"In prezent se efectueaza verificari prealabile pentru a se stabili daca exista indicii ale savarsirii vreunei abateri disciplinare de catre judecatorii care s-au pronuntat cu privire la masurile preventive luate fata de cei sapte inculpati din dosar, cat si de catre procurorii care au participat in sedintele de judecata", a precizat CSM intr-un comunicat. Procurorii vasluieni, luati la bani marunti de Parchetul General Verificari in acest caz face si Parchetul General, care a trimis la Vaslui o echipa formata din doi procurori, pentru a stabili daca Parchetul Judecatoriei Vaslui si Parchetul Tribunalului Vaslui au actionat legal in dosarul de viol. De ani de zile nu facem altceva decat sa dam la televizor batalii politice cu Justitia si, in schimb, daca nu se afla de catre presa ce s-a intamplat la Vaslui, niste infractori periculosi stateau acasa bine-mersi si noi ne bucuram ca vedem deputati sau senatori sau politicieni arestati preventiv.

acum 74 luni (22 Jul 2015)

In cadrul campaniei "Dreptate pentru fata violata in Vaslui", ziarul "Adevarul" a realizat cu ajutorul mai multor specialisti un profil al violatorilor in general si al celor sapte tineri care au agresat-o pe eleva din Vaslui in particular. Astfel, expertii sustin ca "frustrarea, analfabetismul social, lipsa de empatie si masculinitatea exagerata sunt doar cateva dintre trasaturile violatorilor", a precizat Dan Antonescu, specialist criminolog.

Dar specialistii mai sustin ca de foarte multe ori, consumul de alcool sau de stupefiante amplifica pornirile violatorilor si le dau curajul sa mearga pana la capat cu fapta lor. Lipsa unei relatii sentimentale si refuzurile repetate din partea femeilor sunt alte elemente care ii pot determina pe unii barbati sa recurga la agresiuni sexuale precum violul.

"Exista violatori cu o inteligenta superioara, sofisticati, educati, minutiosi, activi social si cu o anume profesie, la care nimeni nu s-ar fi putut gandi. Dar exista desigur si categoria celor cu inteligenta scazuta, fara educatie si care folosesc forta, viclenia, inselaciunea, santajul si minciuna. Sunt egoisti, duri si fac apel la intimidare si frica", a explicat si psihologul Mihai Copaceanu. "In cazul violului in grup apar competitia si bravura"

In aceasta a doua categorie pot fi incadrati cei sapte tineri din Vaslui, care au violat o fata pana la lesin. "Ei se considera vinovati de sapte ori mai putin"

La randul sau, psihiatrul Mugur Ciumageanu arata ca in cazul celor sapte tineri din Vaslui intervine difuzia de responsabilitate. Din pacate, aceste violuri in grup sunt extrem de brutale pentru ca violatorii renunta la orice fel de umanitate. Intr-un astfel de grup nu trebuie sa impartaseasca toti aceste trasaturi , e suficient sa fie unul sau doi care sa dea tonul.

"Cu siguranta a existat un personaj alfa care s-a gandit la tot, dar asta nu-i absolv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro