Profilul psihologic al romanilor: nu avem incredere decat in propria familie, suntem sceptici si lipsiti de spirit civic

Profilul psihologic al romanilor: nu avem incredere decat in propria familie, suntem sceptici si lipsiti de spirit civic

Preocuparea pentru binele altora nu depaseste zona familiei "Romanii au scoruri mai mici la valori ca universalism (preocuparea pentru binele general), benevolenta, hedonism, stimulare si autodeterminare, dar aparent, pentru a face o impresie buna, se pot prezenta ca acordand importanta acestor valori", scoate la iveala studiul.

acum 94 luni (31 Mar 2015)

"Romanii si-au format autostereotipuri pentru ca ei nu s-au comparat niciodata cu alte popoare.

Romanii au o atitudine defensiva

Concret, cercetarea pune in balanta modul in care se percep romanii dar si felul in care ei sunt, cu adevarat.

"Potentialul ridicat pentru inteligenta cognitiva, emotionala, creativitate si invatare nu este valorificat, Structura de personalitate este adesea defensiva, sustine unoeri prea multe aspecte negative, iar comportamentul este unul care nu se supune normelor si regulilor", atrage atentia Daniel David pe blogul sau, unde a publicat o parte din concluziile preliminare ale studiului.

Acesta sustine ca munca, familia si religiozitatea sunt cele trei repere ale romanilor, constranse, insa, de acea neincredere caracteristica acestui popor care, spre deosebire de altele, are o cultura colectivista si nu una autonoma.

Preocuparea pentru binele altora nu depaseste zona familiei

"Romanii au scoruri mai mici la valori ca universalism (preocuparea pentru binele general), benevolenta, hedonism, stimulare si autodeterminare, dar aparent, pentru a face o impresie buna, se pot prezenta ca acordand importanta acestor valori", scoate la iveala studiul.

Mai exact, preocuparea pentru binele altora nu depaseste la romani zona familiei si ajunge maxim pana la personele pe care le cunosc.

Reputatul psiholog Daniel David precizeaza ca, "pentru a intelege corect profilul psihologic al romanilor, am analizat toate studiile de specialitate publicate pana in ianuarie 2015 pe aceasta tema si am demarat o serie de studii proprii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro