Profesorul Ostin Mungiu, tatal regizorului ajuns celebru in lume: "In Romania e multa durere prost tratata"
Profesorul iesean Ostin Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, s-a preocupat pentru prima data de studiul durerii in urma cu aproape 40 de ani, atunci cand a lucrat in cadrul primului institut al cancerului din SUA. Au urmat multe cercetari privind mecanismele si tratamentul durerii si publicarea unui numar mare de lucrari: de la brosuri pentru instruirea pacientilor pana la un voluminos tratat cu 44 de autori, singurul din tara care se ocupa de problema durerii. In urma cu mai bine de zece ani, am primit o scrisoare de la presedintele Asociatiei de Durere din Mexic, care imi cerea mie, atunci in calitate de presedinte al Asociatiei Romane de Durere, sa-mi pun semnatura pe un document care mergea la Natiunile Unite. Ca o fac fata de alcool, ca o fac fata de droguri, fata de jocuri de noroc, ca exista betia vitezei, ca exista betia puterii, toate acestea au spre creier o cale comuna, cea a placerii. In plus, nu am reusit sa implementam un proiect pentru care am pledat in clinici, si anume sa se urmareasca durerea bolnavului de la internare pana la externare, fie pe carnete de durere, cum exista in strainatate, fie pe foaia de observatie. Gabriel Crumpei, medic psihiatru: "Sunt oameni care ascund faptul ca au intrat in somaj" Verdictul grav al presedintelui Societatii Romane de Neurochirurgie: "Tumorile cerebrale sunt din ce in ce mai frecvente" INTERVIU Profesorul Maria Stamatin, neonatolog: "Sunt fetite de 14-16 ani care vin pur si simplu sa nasca" Medic specialist in ingrijirea bolnavilor cu afectiuni incurabile aflati in ultimele faze: "Pentru pacienti conteaza foarte mult sa-i tii de mana cand mor"
Profesorul iesean Ostin Mungiu, presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, s-a preocupat pentru prima data de studiul durerii in urma cu aproape 40 de ani, atunci cand a lucrat in cadrul primului institut al cancerului din SUA. Revenit in tara, in perioada comunista nu a reusit sa se ocupe de domeniul algeziologiei, adica de studiul durerii, asa cum si-ar fi dorit.
Au urmat multe cercetari privind mecanismele si tratamentul durerii si publicarea unui numar mare de lucrari: de la brosuri pentru instruirea pacientilor pana la un voluminos tratat cu 44 de autori, singurul din tara care se ocupa de problema durerii. Totusi, interesul sistemului de sanatate din Romania in ceea ce priveste gestionarea durerii lasa de dorit. Profesorul doctor Mungiu se considera "deceptionat" de faptul ca statul roman nu recunoaste durerea ca fiind o boala in sine si nu se preocupa sa formuleze o strategie in domeniu.
"Weekend Adevarul": Care este definitia durerii din punct de vedere medical? Pentru medici exista o alta definitie a durerii, una mai scurta, dar extrem de interesanta, din punct de vedere practic.
Potrivit acesteia, durerea este o afectiune a sistemului nervos care trebuie tratata urgent, indiferent de boala care a produs-o. Cand eram student, ni se spunea in felul urmator: "Daca cumva va vine un bolnav care se plange de o durere abdominala, sa nu care cumva sa-i faceti morfina, sa-i calmati durerea, ci sa-l lasati sa vedem incotro o ia durerea, sa ne dam seama care este organul care sufera".
Daca in jumatate de ora de la internare bolnavului nu i s-a calmat durerea inseamna ca avem de-a face cu incompetenta. Clar, pentru ca mijoacele moderne de diagnostic nu mai permit sa lasam bolnavul sa geama, sa vedem incotro o ia durerea. Inca mai exista bolnavi neglijati, mai exista bolnavi care dupa internare sufera ore, daca nu zile, si lucrul acesta trebuie indreptat de urgenta i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro