Profesorul care se lupta pentru dreptul de a preda, protestand in strada: "Ce caractere poti sa formezi tu, daca stai sa te calce altii in picioare?!"

Profesorul care se lupta pentru dreptul de a preda, protestand in strada:

"Personal, m-am opus acestor conditii specifice, considerand ca este de ajuns obtinerea consimtamantului unitatii" Desi, in protestul sau, profesorul Aurel Dascalu a acuzat inclusiv sindicatul ca in miscarea de personal de fapt nu ar apara interesele cadrelor didactice, ci ar asista pasiv la intelegerile intre scoala si Inspectoratul Scolar, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar Olt, sindicatul cu cei mai multi membri in judet, prof. (...) De la scoala vizata de domnul profesor, au aparut urmatoarele conditii specifice - inspectie la clasa, intreaga catedra de specialitate sa fie ocupata de un singur cadru didactic si, mai impune scoala, vechime in specialitate minim doi ani, adica sunt conditii de bun simt. Inspector managementul resurselor umane in cadrul ISJ Olt, Constantin Truta "Din punctul nostru de vedere, noi nu putem sa stim ce se intampla in interiorul scolii, noi putem sa verificam, ca si comisie de mobilitate, mai precis juristul, ca specialist al comisiei, daca aceste conditii sunt facute in litera legii, nu sunt limitative si nu sunt facute astfel incat sa lezeze interesele anumitor persoane.

acum 71 luni (15 Mar 2017)

Aurel Dascalu are 35 de ani si trei specializari - teologie, limba romana si matematica. A sustinut examenul de titularizare anul urmator si a reusit sa obtina un post de profesor de limba romana, tot la tara, la Spineni. Doar ca numarul elevilor s-a micsorat de la un an la altul si, simtind pericolul de a ramane fara catedra, a facut ultima specializare - matematica.

Pentru ca isi doreste sa ramana in scoala in care si el a invatat, unde, insa, sunt disponibile ore de matematica, le vizeaza la pretransfer (una din etapele din calendarul miscarii personalului didactic). De aici incep problemele, spune Aurel Dascalu, descoperind ca peste ceea ce prevede metodologia de incadrare in sistemul de invatamant, pentru anumite categorii de personal selectia se poate face impunandu-se conditiile specifice. In cazul lui, scoala nu vrea sa fragmenteze catedra, impunand ca orele disponibile sa se acorde unui singur cadru didactic, impunandu-se de asemenea vechime in specialitate. Bun, inteleg pe toata lumea, ii inteleg si pe cei care vor sa se titularizeze, dar nu inteleg de ce sa nu se respecte etapele, pentru ca etapa de pretransfer este inainte de etapa titularizarii", spune profesorul.

Conditiile specifice se aproba in sedinta Consiliului de Administratie al scolii, dar trebuie avizate de Inspectoratul Scolar. S-a facut o prima sedinta a Consiliului de Administratie, s-au aprobat anumite conditii specifice (in prima faza s-ar fi impus doar o demonstratie la clasa), dupa care, dupa o vizita la Inspectoratul Scolar, s-ar fi revenit cu o noua sedinta, unde s-au adaugat alte criterii, acelea avizate de ISJ.

"Daca cineva vrea sa se blocheze un post, pur si simplu se blocheaza un post"

Lupta lui Aurel Dascalu este pentru orele de matematica, dar si una de principiu, dorindu-si sa determine renuntarea la conditiile specifice, aceste conditii specifice dand posibilitatea scolilor sa-s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro