Profesorii, sindicatele si ardeleanul | OPINIE

Cand pe toate canalele se critica initiativa ministrului Pop in privinta solutiilor gasite pentru editarea manualelor, presedintele FSLI, Simion Hancescu, ii ia apararea fostului coleg de sindicat: "In fiecare an sute de mii de copii au fost intampinati in prima zi de scoala fara sa gaseasca manuale pe banci. In 2016, Marius Ovidiu Nistor declara: "Ideea ca cineva care are un salariu de 10 ori mai mare nu ar putea intelege nevoile celui pe care il reprezinta este o gandire pur si simplu populista si rau intentionata si nu cred ca a fost lansata de un membru de sindicat. Nistor a mai explicat ca datorita liderilor de sindicat din educatie profesorii au castigat drepturi salariale de miliarde de lei, ceea ce e o dovada de performanta.

acum 81 luni (30 Aug 2017)

In invatamantul preuniversitar romanesc exista doua mari federatii sindicale reprezentative, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" (FSE "Spiru Haret"), conduse de Simion Hancescu si, respectiv, Marius Ovidiu Nistor. De pe site-ul FSLI, aflam ca numarul membrilor acestei federatii reprezinta 63% din numarul total al angajatilor din educatie, aproximativ 189.000 de angajati. Din pacate, modul in care au fost pastorite cele doua mari sindicate seamana mai mult cu o organizatie de tip "cartel", in care drepturile membrilor de sindicat sunt negociate, uneori in defavoarea acestora, in schimbul promovarii liderilor federatiilor in inalte functii politice.

Nu de putine ori, angajatii din invatamant s-au simtit tradati de actiunile acestor lideri care, in multe cazuri, mai mult mimeaza ca le reprezinta interesele. Odata cu promovarea in posturi politice, fostii lideri uita de interesele membrilor pe care ii reprezentau odinioara, chiar mai mult, devin foarte vocali explicandu-le ca cererile lor sunt neindreptatite.

Cel mai renumit caz este acela al lui Victor Ciorbea, care, dupa ce a infiintat FSLI, a devenit presedinte de confederatie, a trecut apoi bariera spre o cariera politica devenind, mai intai, primarul Bucurestiului, iar apoi prim-ministru in guvernul Conventiei Democratice, din partea Partidului National Taranesc Crestin Democrat, partid ce avea o orientare de centru-dreapta.

Pe 11 iulie, "Romania libera" atragea atentia ca in loc de CV, pe site-ul Ministerului Educatiei, la categoria "Despre ministru", aparea o autoprezentare cu accente nationaliste, din care lasa sa se inteleaga faptul ca oamenii ar avea parte de o cariera mai promitatoare in societatea capitalista daca sunt din popor, adica au origine sanatoasa.

"M-am nascut in Viseul de Sus, in Maramuresul Voievodal, un loc cu oameni sinceri, deschisi si gata sa sara in ajutor ori de cate ori este nevoie.... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro