Profesor formator in sistemul de educatie "Step by Step": "Parintii vor sa se implice cat mai putin si asteapta ca scoala sa il scoata pe copil academician"

Profesor formator in sistemul de educatie

In prezent, in municipiu si judet, 12 unitati cuprind 22 de clase Step by Step de prescolari, iar in 8 scoli functioneaza 29 de clase de invatamant primar. Gradinita Step by Step Tulcea FOTO Arhiva personala "Multe teme nu inseamna progres" Cum a ajuns o gradinita din Tulcea sa devina centru de formare a cadrelor didatice pentru sistemul de invatamant alternativ Step by Step? In Cehia, alternativa a devenit regula Multe dintre ideile de baza ale alternativei Step by Step au fost copiate si de sistemul de invatamant traditional. De exemplu, in invatamantul prescolar a fost preluata ideea intalnirii de dimineata, sectorizarea salii de clasa pe centre de activitate, iar parintii au devenit parteneri ai scolii, ei au dreptul sa intre in clasa sa vada ce au lucrat copiii la gradinita, nu doar sa-i astepte in spatele usii.

acum 79 luni (4 Mar 2017)

In Romania, exista mai multe sisteme alternative de invatamant, dar si scoli private. Pe langa sistemul traditional, in tara noastra functioneaza institutii care folosesc metode cum sunt: Waldorf, Montessori, Step by Step, Freinet sau Planul Jena. Am absolvit in anul 1996 Liceul Pedagogic din Tulcea, care pe atunci se numea Scoala Normala, iar seful de promotie primea repartitie in oras. 3 din municipiu, care deja implementase sistemul de invatamant alternativ Step by Step, despre care nu stiam chiar nimic la momentul respectiv. In Romania, toate unitatile scolare aveau atunci un mobilier rigid, de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, dulapuri inalte cu usi la care copilul avea acces limitat. Gradinita Step by Step Tulcea FOTO Arhiva personala Care sunt principiile dupa care functioneaza invatamantul alternativ Step by Step? Copiii lucreaza in centre de activitate, impartiti in grupuri mici: unii fac exercitii la matematica, altii invata literele, iar altii picteaza in centrul de arta. Important este ca elevul sa poata crea, sa poata invata in stilul sau si in acord cu tipul de inteligenta, pentru ca fiecare este unic. Unii au inteles ca, la o astfel de clasa, copilul face ce vrea, ceea ce nu este adevarat. Care a fost perioada de glorie a sistemului de invatamant alternativ si care sunt cauzele pentru care el a regresat? Pana prin 2006, erau multe clase de gradinita si de invatamant primar unde elevii invatau in sistem Step by Step. La o clasa Step by Step este nevoie de doua cadre didactice pentru a se putea aplica metodologia de predare specifica. Pentru a se asigura programul prelungit in scoala, una dintre invatatoare lucreaza in plus fata de norma de baza, iar remuneratia pentru orele suplimentare este suportata de catre parinti prin cotizatia lunara platita catre asociatia de parinti. Salarizarea a doua invatatoare pentru o singura clasa, cand alocarea bugetara este "per capita", efortul financiar din partea parintilor sunt motive care au determinat in multe cazu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro