Profesor al Universitatii din Bucuresti, vizat de o ancheta interna, dupa ce i-a cerut unei studente sa vina fara val

La o intrebare vadit benigna, zic eu, adresata in afara orelor de curs (de fapt, dupa ele) legata de eventualitatea ca persoana in cauza sa ia in calcul, macar ca simpla ipoteza de lucru, rugamintea mea de a se gandi daca, totusi, chiar e cazul sa-si afiseze in chip atat de ostentativ credinta, am primit, in loc de raspuns, un sir de zbierate. "Inca de la mijlocul lunii octombrie, cand am aflat de aceasta situatie, si pana astazi, am fost in legatura permanenta cu studenta (refugiata originara din lrak) asigurandu-ne ca beneficiaza de toate drepturile conferite de lege si ca are acces neingradit la toate cursurile si evenimentele organizate de Facultatea de Stiinte Politice.

acum 79 luni (4 Nov 2017)

Conducerea Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti desfasoara o ancheta interna, dupa ce un profesor a povestit, pe blogul sau, ca i-a cerut unei studente sa vina la cursuri fara val.

Intr-un text intitulat "Fara burka, niqab sau hijab in institutiile de stat din Romania", profesorul Florin Diaconu povesteste cum, in 11 otombrie, la unul dintre cursurile sale a venit o tanara "purtatoare de acoperamant islamic." La o intrebare vadit benigna, zic eu, adresata in afara orelor de curs (de fapt, dupa ele) legata de eventualitatea ca persoana in cauza sa ia in calcul, macar ca simpla ipoteza de lucru, rugamintea mea de a se gandi daca, totusi, chiar e cazul sa-si afiseze in chip atat de ostentativ credinta, am primit, in loc de raspuns, un sir de zbierate.

El continua dand exemplu de diversi musulmani pe care ii considera "buni cetateni romani" si subliniaza ca Romania are nevoie de imigranti, inclusiv de unii sositi din Orientul Mijlociu. Si atata timp cat nu e nici deranjanta, inclusiv prin gesturi ostentative comise, sub acoperirea atat de convenabila a credintei religioase, cu evidenta si sfidatoare obraznicie. Mi se pare firesc, prin urmare, ca religia si simbolurile religioase de orice fel - subliniez, de orice fel - sa-si aiba locul lor, dar NU in institutiile de stat. Fiindca, repet, statul roman, chiar daca nu-i secular (sau laic, daca preferi acest sinonim) in chip atat de transant cum e, de exemplu, cel francez, NU e nici vreo teocratie. Prin urmare, cred ca simbolurile religioase de orice fel NU trebuie afisate sau purtate la vedere, in cladirile in care functioneaza institutii de stat (…). M-ar bucura tare mult sa nu mai vad - daca s-o putea - vreo burka sau vreun hijab atunci cand intru la cursuri, pentru simplul motiv ca nici eu nu afisez, pe catedra, siruri-siruri de icoane, de lumanari si de cadelnite in care sa fumege tamaie", mai sustine el. "Inca de la mijlocul lunii octombrie, cand am aflat de aceasta situatie,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro