Prof. dr. Ioana Grintescu: "Am avut pacienti cu care am stat zi si noapte. I-am scos din coma"

Prof. dr. Ioana Grintescu:

La ora actuala, anestezia este un intreg ansamblu de actiuni medicale care urmaresc ca omul sa doarma in timpul operatiei, sa nu fie constient,sa uite si sa nu aiba memoria actului negativ pe care il reprezinta o interventie chirurgicala, sa nu il doara, sa fie relaxat si sa aiba o protectie homeostatica complexa. Asadar, noi ne ocupam si de pacienti critic chirurgical, si de pacienti critic medical, si de pacienti septici, cu infectii generale. Pentru ca atunci te intrebi "de ce fac atat de mult?", "de ce investesc atat de mult?". Dar aici trebuie mentionat ca sansa depinde foarte mult si de modul de abordare din teren, mai exact cat de repede a venit salvarea, cat de bine s-a facut resuscitarea, ce debit cardiac au reusit sa dea prin resuscitare, cat oxigen s-a dat, deci conteaza foarte mult perioada de resuscitare. Uneori nu leziunile traumatice directe vor determina starea pacientului, ci leziunile secundare, care sunt difuze si grave si se realizeaza in jurul celor primare pentru ca debitul cardiac nu e destul de bun sau prin lipsa de oxigen. Cele mai multe dialize renale acute le faceau femeile cu avort si am fost atat de impresionata de tinere care sufereau cumplit si de suferinta familiilor lor. Am lucrat la primele operatii de transplant cu profesorul Bradisteanu, dar nu am auzit de la pacienti relatari de genul acesta. CV DE 15 ANI SEF DE CLINICA Numele: Ioana Marina Grintescu Data nasterii: 8 octombrie 1952 Cariera: Este profesor universitar doctor Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Din 2000 este sef al Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Conduce Societatea Romana de Nutritie Clinica Enterala si Parenterala (ROSPEN).

acum 89 luni (29 Aug 2015)

Ioana Grintescu este sef al Clinicii de Anstezie Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca. Pentru medicul care l-a salvat pe Gabriel Cotabita, limita dintre viata si moarte face parte din cotidian. Ioana Grintescu crede cu tarie ca fiecare pacient, oricat de critica ar fi starea lui, are o sansa. Si aici nu e vorba de noroc. Ci de bagajul genetic, spune medicul, dar si de maiestria echipei de la terapie intensiva. Medicul anestezist asigura toata perioada necesara pentru chirurgie, pre si post-operator, din punct de vedere al durerii si al stabilitatii hemodinamice.

De unde s-a pornit? Ioana Grintescu: Tendinta omului de a-si cauta lipsa de senzatii si lipsa durerii se regaseste in istoria omenirii. Primele dovezi ale anesteziei dateaza din jurul anului 100 d.H., cand Diocorides relata despre planta matragora - matraguna, care era utilizata pentru anihilarea simturilor si calmarea durerii. Ulterior, anestezia s-a dezvoltat in functie de descoperirea substantelor anestezice si de progresul tehnologiei. S-au descoperit mai intai medicamentele anestezice, apoi gazele anestezice, iar de la mijlocul secolului trecut a aparut tehnologia utilizata in domeniul anesteziei. O alta etapa importanta este utilizarea unor substante pentru relaxarea grupelor de muschi in cazul unor interventii chirurgicale in zone cum ar fi, de exemplu, cea abdominala. Curara - substanta folosita de indienii sud-americani pentru sagetile otravite - a fost folosita in anestezie de canadianul Harold Griffin, in 1942.

La ora actuala, anestezia este un intreg ansamblu de actiuni medicale care urmaresc ca omul sa doarma in timpul operatiei, sa nu fie constient,sa uite si sa nu aiba memoria actului negativ pe care il reprezinta o interventie chirurgicala, sa nu il doara, sa fie relaxat si sa aiba o protectie homeostatica complexa. Ioana Grintescu: Adica sa ii mentii toate functiile vitale si nu numai. Medicul vede pe monitor tot ce se intampla cu functia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro