Produsele dinspre Uniunea Europeana se vor ieftini
Rata scazuta a inflatiei in zona euro s-a mentinut in decembrie la acelasi nivel ca in luna anterioara, analistii economici spunand ca acest lucru se transfera in cursul de schimb si in pretul marfurilor aduse in Romania din celelalte tari UE. Masuri fara efect Conform datelor Eurostat, in luna decembrie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la alimente, alcool si tigari, care au avut o crestere de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,5% in luna noiembrie, precum si la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,1%, fata de cresterea de 1,2% inregistrata in luna noiembrie.
Rata scazuta a inflatiei in zona euro s-a mentinut in decembrie la acelasi nivel ca in luna anterioara, analistii economici spunand ca acest lucru se transfera in cursul de schimb si in pretul marfurilor aduse in Romania din celelalte tari UE.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la 0,2% in luna decembrie 2015, acelasi nivel cu cel inregistrat in luna noiembrie 2015, conform unei estimari preliminare a Oficiului European de Statistica (Eurostat). Este pentru a treia luna consecutiv cand inflatia in zona euro este una pozitiva, insa cresterea preturilor este mai mica decat au estimat analistii, care mizau pe o marire de pana la 0,3%. De aceea vad o stabilitate a cursului de schimb si a preturilor", a precizat, pentru "Romania libera", analistul economic Aurelian Dochia. Acesta arata ca, pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de evolutia preturilor materiilor prime si energiei, care au impact asupra preturilor in general. La petrol am avut o scadere a pretului de circa 50% intr-un an de zile. De aceea in acest an tendinta va fi de scadere a preturilor", spune Dochia.
Masuri fara efect
Conform datelor Eurostat, in luna decembrie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la alimente, alcool si tigari, care au avut o crestere de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,5% in luna noiembrie, precum si la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,1%, fata de cresterea de 1,2% inregistrata in luna noiembrie. Insa preturile la energie au inregistrat o scadere anuala de 5,9%, comparativ cu un declin de 7,3% inregistrat in luna noiembrie. Oficiul European de Statistica a anuntat ca in luna noiembrie a anului trecut 12 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au inregistrat o inflatie negativa, iar Romania a avut a doua inflatie negativa din UE (minus 0,9%), fiind devansata doar de Cipru (minus 1,5%).
Aurelian Dochia spune ca in tara noastra s-a ajuns la un nivel scazut al inflatiei, avand perioade d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro